fallback

"Газпром" отново увеличи доставките на газ за Европа

Важна роля за износа на синьо гориво играят преките маршрути, особено "Северен поток", съобщи руският енергиен гигант

20:40 | 04.05.15 г. 8

Доставките на руски газ за Европа се увеличават за пореден път, съобщава "Интерфакс". Това е станало след срещата миналия четвъртък в Берлин на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер с председателя на германския холдинг Wintershall Райнер Зеле.

Руското издание припомня, че газовите доставки от Москва за Стария континент бяха повишени за последно на 5 март.

Междувременно словашкият газов доставчик Eustream съобщи, че от 1 май вече доставя от Русия 125 млн. куб. метра вместо досегашните 119 млн. куб. Обикновено в събота и неделя и на официални празници доставките не се увеличават, а спадат вследствие на по-ниското търсене от индустрията.

Източник, запознат със ситуацията от Агенцията за газова информация на Русия потвърди пред "Интерфакс" за ръста на предлагането в Европа.

В съобщение за пресата на "Газпром" заяви, че Милeр и Зеле са обсъдили "доставките на руски газ за европейските потребители".

"Трябва да се отбележи, че важна роля за подобряване на надеждността на износа на синьо гориво се играе от преките маршрути за газов транспорт, особено на газопровода "Северен поток". В този контекст страните подчертаха значението на пълния достъп до транзитния капацитет на Опалския газопровод", посочи пресслужбата на "Газпром".

Предишната среща на Милер със Зеле на 5 март отбеляза края на шестмесечното ограничаване на доставките на руски газ за Европа. Ембаргото донесе на "Газпром" загуби от приблизително 6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
fallback