IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Газпром за миналата година се срина

Негативните резултати са в следствие на слабата рубла и ниските цени на петрола

12:12 | 29.04.15 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газпром, най-големият производител на природен газ в Русия, обяви в сряда, че нетната му печалба за миналата година е спаднала с 86% до 159 млрд. рубли (3 млрд. долара) заради по-слабата руска валута и по-високите отчисления за обезценка, съобщава Ройтерс.

Производителите на петрол и газ в Русия са силно засегнати от по-ниските цени на петрола, докато в същото време спадът на рублата повиши дълговете им, деноминирани в долари.

Заради дългове и спорове по ценообразуването Газпром намали и продажбите си на газ в Украйна, която беше един от ключовите му пазари.

Компанията заяви, че през миналата година е претърпяла загуби от валутни курсове в размер на 1,1 трилиона рубли (21,2 млрд. долара), а разходите за отчисления за обезценка и други обезпечавания са нараснали с 245,5 млрд. рубли, включително по обезпечаванията в спора й с Украйна.

Общите продажби са се повишили до 5,59 трилиона рубли в сравнение с 5,25 трилиона рубли за 2013 г., заяви още Газпром.

Продажбите на газ в Европа и други страни отбелязват спад от 8,5% до 159,4 млрд. кубически метра, докато средната цена в рубли се е повишила с 11% до 13 478 за 1000 кубически метра.

Резултатите отразяват заниженото търсене в Европа, най-големият пазар за износ на Газпром. Меката зима и нарасналите доставки на течен природен газ пък понижиха цените на газа. В същото време европейските купувачи се възползваха и от резервите си преди да увеличат поръчките си към Газпром, докато изчакваха спада в цените на суровия петрол да се отразят и на договорите за доставки на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
Никога, ама никога не публикувам не къде какво правя, а даже какво мисля за конкретно предприятие.1. Защото ако спечелиш, няма да ми дадеш и стотинка, а ако загубиш ще ме търсиш под дърво и камък.2. Нямам никакво намерение да си тровя нервите с куп държавни институции, които следят за манипулиране на пазарно поведение.Просто не ми се разправя в съда с тях. Иам други по-важни дела.3. Щом имаш пари, значи не си ***. 4. Не би било редно да разправям наляво и надясно, какви индустрии биха тръгнали към подем ако станело еди какво си, въпреки че отчасти наруших това правило в пост по-рано. Поне уточних, че няма точни дати, т.е. нищо не е сигурно, само някакви изявления на политици и шефове на държавният ни газов монопол.5. Щом пишеш с големи букви, в интернет това означава че крещиш. Ако толкова много ти парят в ръцете парите ти, не се съмнявай че ще се появи правилният човек да те оттърве от тях. Така че умната, Лека вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Пиши ми на лично-аз имам отговор на тоя въпрос:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
И как ги сметна тези 7 пъти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
От къде съм сигурен , че гарантирано губещ във войната срещу Газпром и Русия е Брюксел ? Елементарно! Тръбният газ който предлага Русия е чувствително по евтин от другите алтернативи.В сравнения с втечнения почти два пъти, поне в момента такива са борсовите цени. Азерите повече от 10 милиарда не могат теоритично да доставят на Европа.Вариантите за доставки от Узбекистан , Иран и Туркмения за сега са само проекти и нямат никакъв шанс да подбият цената на Газпром.Да не говорим за България , която от възможно най-големият печеливш се оказа най-големият губещ.Виновните са известни, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
Първата реална алтернатива е интерконектора с Румъния, който ще бъде пуснат в края на 2015 или 2016г.Обаче няма никаква конкретна дата, което е много тъпо.Иначе Агрополихим, ако започне да внася газ от Румъния, както и шише джам, онзи регион (Североизточен) ще дръпне и то доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Дано се увеличи местния добив, да се прокарат и други тръбопроводи, да падне цената на руския газ.Но не високата цена на руския газ спъва икономиката ни, а наши си, вътрешни проблеми. При по-високи цени на газа виж как се развиват Прибалтийските държави и Полша. Стандартът им вече е около и над 70 % от средноевропейския, а нашия е под 50 %. А при разпада на соца бяхме на що годе еднакво ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
За 2014 сме добили около 600 млн. м3 газ, което при потребявани преко сили 3 милиарда се явява около 20 % сега.Има находища, които влизат в експлоатация през 2015 и 2016, като най-оптимистичните прогнози са за собствен добив да достигне 1,5 милиарда м3.Ние имаме огромен потенциал за консумация на газ, но ако е на разумни цени.Не случайно енергоемките производства умряха. С подобна цена от 430 $ няма как да оцелееш в конкуренцията.Торовите ни заводи почти са спрели. Ако имаме адекватни цени тогава потребелението на газ в годишно изражение спокойно може да се удвои.Това означава бясен ръст на икономиката и не знам, кой българин би защитавал интересите на Газпром и русия, а не на българия и българският народ, да живеем добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
Собственият ни добив е пренебрежимо малък, не повече от 10 % от общото потребление. А и както казваш той не е и без пари, а просто е по-евтин с около 1/3 от вносния/руския.Никоя страна в Европа не си купува газ само от спот пазара. Цени по сто и няколко долара за 1000 кубика има само в страните с голям добив - САЩ, Русия, арабските страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
За 2014г. сме купували газа на 430 $ за 1000 м3. !Сега влизат в сила намаленията, защото цената на петрола се сгромоляса с над 50 %, а тя фикурира във формулата.Цената която си дал пак не е коректна, защото е микс и от нашия добиван газ, който е около 1/3 по-евтин от руския.Дне сна спот пазара цената на газа е 148 $ за 1000 м3, а Газпром се готви да ни го продава за 300 $.Не мерси.Яко реверсивни връзки и колкото по-бързо имаме нови доставчици на газ на пазарни цени, толкова по-бързо ще дойдат енергоемки производства.Газпром в момента умишлено ни източва и поддържа високи цени, за да ни спира развитието. Тази политика нямаше да е възможна без предателите от БСП/Атака/ДПС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Това, че печалбата се е сринала не е новина. Виж ако съобщението казваше, че Газпром е увеличила печалбата си, това щеше да е новина. Все пак дадените числата са интересни като информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още