IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Газпром за миналата година се срина

Негативните резултати са в следствие на слабата рубла и ниските цени на петрола

12:12 | 29.04.15 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Газпром, най-големият производител на природен газ в Русия, обяви в сряда, че нетната му печалба за миналата година е спаднала с 86% до 159 млрд. рубли (3 млрд. долара) заради по-слабата руска валута и по-високите отчисления за обезценка, съобщава Ройтерс.

Производителите на петрол и газ в Русия са силно засегнати от по-ниските цени на петрола, докато в същото време спадът на рублата повиши дълговете им, деноминирани в долари.

Заради дългове и спорове по ценообразуването Газпром намали и продажбите си на газ в Украйна, която беше един от ключовите му пазари.

Компанията заяви, че през миналата година е претърпяла загуби от валутни курсове в размер на 1,1 трилиона рубли (21,2 млрд. долара), а разходите за отчисления за обезценка и други обезпечавания са нараснали с 245,5 млрд. рубли, включително по обезпечаванията в спора й с Украйна.

Общите продажби са се повишили до 5,59 трилиона рубли в сравнение с 5,25 трилиона рубли за 2013 г., заяви още Газпром.

Продажбите на газ в Европа и други страни отбелязват спад от 8,5% до 159,4 млрд. кубически метра, докато средната цена в рубли се е повишила с 11% до 13 478 за 1000 кубически метра.

Резултатите отразяват заниженото търсене в Европа, най-големият пазар за износ на Газпром. Меката зима и нарасналите доставки на течен природен газ пък понижиха цените на газа. В същото време европейските купувачи се възползваха и от резервите си преди да увеличат поръчките си към Газпром, докато изчакваха спада в цените на суровия петрол да се отразят и на договорите за доставки на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 4
Sokratus
преди 9 години
Добре, че обезцениха рублата за да са на печалба в рубли! хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
SimeonAtanasov
преди 9 години
Нещо ти е доста стара информацията. Макар и да има известни разлики в цените, по които Газпром продава газ на различни европейски странни, в зависимост от географското им положение и възможностите им за диверсификация, разликите далеч не са толкова драстични. Поне според сегашната цена, на която Булгаргаз продава газа, от около 520 лева на 1000 куб.м., е очевидно, че Газпром ни продава газа на цена малко под 300 долара на 1000 кубика. Не е братска, но не е и толкова висока, колкото ти се привижда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
И откъде си сигурен в трвърдението си ?!Сподели размисли, факти, че да пишем.Другото е "вяра в светлото бъдеще', а с вярващи не се спори.Според мен Газпром още не е видял истинският мащаб на загубите.Всяка година Европа намаля вноса на газ от Русия с около 8 %, като замества с LNG, ВЕИ мощности и енергоефективност.А със започнатата процедура за злоупотреба с монополно положение, Газпром не само ще предоговори цените на газа за Полша, България, Лтва, Латвия, Естония и Финландия, които в момента са между 460 до 500 $ за 1000 куб.м., на нива от 250 до 300 $, но и ще плати солидна глоба.Газпром продава на Англия, Германия, Франция по 250-300 $ газа, а на анс по братски за 460 $.Пфу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Всичкият газ на света не се свършва с Газпром. Имперските амбиции на Русия и САЩ в желанието им за световна доминация са главните причини за ситуацията в Европа и Украйна. Едните искат Евразия, другите - нов световен ред, а Европа застанала посредата изглежда иска единствено глобален хомосексуализъм за всички без оглед на сексуалните им предпочитания и морални възгледи по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 21
dakl
преди 9 години
Напълно нормално е след като Вашингтон и Брюксел поведоха открита война срещу руската газова компания! Въпросът е кой ще спечели не сражението , а войната! Ясно е , че губещият е Брюксел и то без друга алтернатива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още