fallback

МВФ предрича възстановяване на руската икономика през 2016 г.

В средносрочен план от Фонда очакват растеж от 1,5% годишно заради зависимостта на икономиката от цената на петрола

10:19 | 22.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руската икономика ще се свие с 3,4% през тази година, но ще се възстанови през 2016 г., когато ще отбележи растеж от 0,2 на сто, предрича Международният валутен фонд, цитиран от Financial Times.

Ръководителят на тримесечната мисия на МВФ в Русия Ернесто Рамирес Риго разкрива, че институцията ревизира нагоре прогнозата си за икономическия ръст и и надолу за инфлацията заради по-добрите икономически данни и неотдавнашното поскъпване на рублата.

МВФ сега очаква, че инфлацията в страната ще спадне от текущото си ниво от около 16% до 12,5% до края на годината.

Подобрените прогнози издават по-светлите очаквания към руската икономика както от властите в Москва, така и от независимите икономисти. Миналата седмица руската статистика отчете само 1,9% спад на икономиката през първото тримесечие на 2015 г. Понижението бе по-малко в сравнение с предварителните очаквания.

Рублата също се възстанови през последните седмици. След като поевтиня до 80 рубли за долар през декември 2014 г., сега валутата се установи при курс от около 50 рубли за долар, като продължава да печели позиции.

Според Рамирес Риго рублата е изпитала известна волатилност, след като Централната банка на Русия премина към режим, таргетиращ инфлацията, и позволи на валутата да плава свободно, като извършваше ограничени интервенции.

Решението да се прекрати контролът върху валутния курс бе сред серията от мерки, включващи и програма за рекапитализация на руските търговски банки, която Централната банка на Русия предприе миналата година, за да стабилизира валутата и финансовия сектор след наложените западни санкции, поевтиняването на рублата и срива в цената на петрола. Международните валутни резерви на страната се стопиха от 500 млрд. долара към края на 2013 г. до 360 млрд. долара в момента.

В своя последен доклад, посветен на състоянието на руската икономика, МВФ хвали централната банка и финансовите власти и посочва, че първоначално решението за свободно плаване на рублата е било обезпокоително, но се е оказало полезно.

Въпреки по-оптимистичните очаквания МВФ и други икономисти предупреждават, че още един срив в цената на петрола или пък възобновяването на насилието в Източна Украйна може да влошат картината.

Също така е малко вероятно е, че Русия ще се върне към предкризисните нива на икономически растеж, имайки предвид зависимостта й от петрола, смятат от МВФ.

В средносрочен план от МВФ очакват руската икономика да расте със среден годишен темп от 1,5%, което отразява структурната зависимост от цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
fallback