IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия

Финансовата институция прогнозира спад на руския БВП с 3,8% през 2015 г. и с още 0,3% през 2016 г.

15:05 | 01.04.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия

Русия се изправя пред продължителна рецесия заради влиянието на западните санкции и ниските цени на петрола. До този извод достига Световната банка (СБ) в свой доклад, публикува в сряда и цитиран от Ройтерс.

В своя основен сценарий финансовата институция очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия да се свие с 3,8% през 2015 г. и с още 0,3% през 2016 г. СБ описва средносрочните перспективи пред растежа като „слаби“.

Според водещия икономист на СБ за Русия Биргит Хенсъл „нагаждането към новата петролно-ценова реалност и към среда със санкции“ остава ключово политическо предизвикателство.

Последните прогнози за състоянието на руската икономика са по-песимистични спрямо декемврийските. Тогава СБ очакваше БВП на Русия да спадне с 0,7 през тази година и да нарасне с 0,3% през 2016 г.

В новата си оценка СБ допуска, че цената на петрола ще се възстанови минимално в следващите две години, като средната цена през 2015 г. ще бъде 53 долара, а през 2016 г. – 57 долара за барел. Движението ще се определя от силното глобално предлагане на фона на слабото търсене.

При един по-оптимистичен сценарий, при който средната цена на барел петрол през 2015 г. е 65,5 долара, а през 2016 г. – 68,7 долара, руската икономика ще се свие с 2,9% през тази година и ще нарасне с 0,1% догодина.

В своята най-актуална прогноза СБ допуска, че санкциите срещу Русия ще останат поне до края на 2016 г. Според банката санкциите ще имат дългосрочни негативни последици, които могат да се проявят, дори след като бъдат отменени.

Финансовата институция дава за пример случая с Южна Африка, където санкциите, наложени през 80-те години на ХХ век, са довели до огромен срив в инвестициите. В случая с Русия санкциите могат да утежнят съществуващия недостиг на капитали.

В прогнозата си СБ залага дефицит по капиталовата и финансовата сметка на Русия в размер на 122 млрд. долара заради острите капиталови отливи, които ще бъдат покрити отчасти от очаквания излишък по текущата сметка за 74 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 32 rate down comment 0
Иван3
преди 9 години
Аз се чудя, докога ще търпи света такава система в която, някаква Печатница, нарекла себе си Световна Банка, напечатва едни хартийки и ги дава на Световните държави, обаче иска за напечатаните хартийки Лихва. Да обаче тази лихва се оказва,че няма да са хартийки,а реални ресурси,територии - реални неща. Кога ще се създаде Реална Световна организация, която няма да е частна фирма и ще дава хартийките за реално развитие, а не за ограбване ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 31 rate down comment 0
Иван3
преди 9 години
Думичка вече не им вярвам на тия от Запад. Може би за консултант трябва да си вземете, тази която ме посъветва в началото на годината да купувам рубли. Да смених си аз, левчета за рубли. Купих 3 920 000 рубли, което беше 56 000 $ , което бяха точно 100 000 левчета, по тогавашния курс. Помня само че беше 1/70 рубла долар. После купих още, но вече на по нисък курс. Още купувам рубли. Но искам да ти кажа ,сега тия рубли са ми вече 70560$ по курса в тази минута. И продължава да пада. А аз купуувам. Като стане курса, който Тайничко очаквам ще продавам ! Айде философе, пак ми разправяй, как да си държа паричките в долари. Тоя ми опит ще го повтарям,и казвам на хората, за да не се доверяват за нищо на западните празнодумци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 34 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Ние от европеиско ориентираната България спазвайки вече 8 години евро -цености само може да мечтаем за такова увеличение ! Ами то по добре и нас да ни укопира някой дето ще ни вдигнине два пъти пенсиите и заплатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Руският президент Владимир Путин е наредил да бъдат увеличени двойно пенсиите на жителите на Крим, за да се изравнят с тези в Русия. Заплатите на държавните служители в Крим също ще бъдат увеличени почти двойно, повишават и различните видове стипендии.Има и други преференции за жителите на Крим, като данъчни, осигурителни и пр."http://glasove.com/svqt/34537-putin-uvelichi-dvojno-zaplatite-i-pensiite-v-krim
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 2
Stefan--L
преди 9 години
Неразбирам защо обсъждат Руската икономика която е с светлинни години по добре от Американската и Европеиската ! Искам да видя Америка в положението на Русия да видим дали ваобще ще може да изплува ? Русия възтанови само за няколко месеца рублата си от 76 рубли за евро към момента 62 рубли за евро при положение че и Европа и Америка и налагат санкции ! А какво стана с нашата икономика господа инвестори какво става с нашият туризъм с селското ни стопанство с армията ни ? Да бяхте написали за новите ни туристи който долетяха на 12 самолета Ф-16 и за превозните им средства над 500 бронирани машини който ще осигуряват почивката на Руските туристи по черноморието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 35 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
.....тея съвсем откачиха ! през монитора усещам миризмата на пресни физиологични дейности ...., а и в светлината на сегашните Световни събития ,бих им задал един елементарен въпрос - вие кои бяхте ???Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 0
MarkoM
преди 9 години
http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/elvira-nabiulina--centralniiat-banker-koito-spasi-ruskata-ikonomika-192114/ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 3
nocalled
преди 9 години
вдигам ти един палец, защото много ме разсмя))мьи товариш картошки жарим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 3
nocalled
преди 9 години
вдигам ти един палец, защото много ме разсмя))мьи товариш картошки жарим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 43 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Като се има предвид, че ФЕД и СБ са едно, заглавието да се чете така!:"""""Ние, световната банка подготвяме със всякакви средства дълга и по-възможност най-мъчителна рецесия в Русия!"""Между другото, екипът на Путин го знае.Затова е сега голямата битка за РЦБ. СБ ще направи рецесия, ако Путин и екипът му не успеят да върнат контрола на руската държава над РЦБ.И да се повторя, за всички охлюкрати змейовидни, че ми писна да споря с едно и също лице с няколко глави/ ника, че военните дейтвия са последното нещо последното средство за надмощие.Първи върви икономичският контрол.Чрез банките, чрез валутата, с помощта на медиите, които ги държат на грантове. Ако там се запънат нещата, идват военните, като преди това задължително се пробва с преврат. У нас на времето стигнахме само до преврат, с главен изпълнител Иван Костов.Разбира се, замаскирано под маската на демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още