fallback

Гърция държи на три ставки за ДДС

"Институциите" с ниски очаквания за времето за постигане на споразумение с Атина

11:08 | 26.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция има намерение да настоява на своето предложение за три ставки на ДДС от 7,14 и 22 процента в усилие да разпредели данъчното бреме и да го облекчи за групите с ниски доходи. Същевременно обаче кредиторите настояват за ставки от 11 и 23  процента и увеличение на ДДС върху енергията от 23 на сто. Освен това Тройката (която в Гърция вече наричат „институциите“), настоява също за промени и в заплатите за  държавните служители, за да може да бъде покрита финансовата дупка за тази и следващата година, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно става ясно, че представителите на "институциите" са с ниски очаквания във връзка с времето за постигане на споразумение с Гърция, което да позволи незабавно финансиране на страната и обслужване на финансовите ѝ задължения. Европейски представител казал пред агенцията, че телеконферентната връзка на Европейската работна група в четвъртък няма да обсъжда само Гърция, а ще се занимае и с  Кипър. Той добавил, че предстои да бъде извървян още много път в рамките на т. нра. Брюкселска група, за да може финансовите министри от еврозоната да се съберат и да обсъдят евентуална  нова гръцка програма. 

Днес брюкселската група започва финални преговори с Гърция, като Атина храни надежди, те да доведат до споразумение до края на седмицата. Вчера кабинетът в Атина е дал указания на своите преговарящи в рамките на Брюкселската група за това как да подходят за незабавно решаване на щекотливите въпроси с кредиторите.  Не се изключва по спорните теми на преговорите, като тези за пенсионното осигуряване и трудовите отношения, да  бъде наложен временен мораториум. Възможно е обсъждането им да бъде отложено за есента.

Вчера правителствени източници заявиха, че на  преговорите гръцката страна няма да се отклонява от "червените линии" и че Атина ще се стреми към постигане на споразумение,  което да реши в средносрочен план финансовия проблем на гръцката държава, в него да са заложени "ниски" бюджетни излишъци, а също и инвестиционен пакет за рестартиране на гръцката икономика, без да се налагат "нови" мерки за съкращения на заплати и пенсии.  Междувременно и ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг апелира правителството в Атина да се споразумее със своите кредитори за обвързващ списък с реформи възможно най-скоро, защото "времето за Гърция" изтича. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
fallback