IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция държи на три ставки за ДДС

"Институциите" с ниски очаквания за времето за постигане на споразумение с Атина

11:08 | 26.05.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция държи на три ставки за ДДС

Гърция има намерение да настоява на своето предложение за три ставки на ДДС от 7,14 и 22 процента в усилие да разпредели данъчното бреме и да го облекчи за групите с ниски доходи. Същевременно обаче кредиторите настояват за ставки от 11 и 23  процента и увеличение на ДДС върху енергията от 23 на сто. Освен това Тройката (която в Гърция вече наричат „институциите“), настоява също за промени и в заплатите за  държавните служители, за да може да бъде покрита финансовата дупка за тази и следващата година, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно става ясно, че представителите на "институциите" са с ниски очаквания във връзка с времето за постигане на споразумение с Гърция, което да позволи незабавно финансиране на страната и обслужване на финансовите ѝ задължения. Европейски представител казал пред агенцията, че телеконферентната връзка на Европейската работна група в четвъртък няма да обсъжда само Гърция, а ще се занимае и с  Кипър. Той добавил, че предстои да бъде извървян още много път в рамките на т. нра. Брюкселска група, за да може финансовите министри от еврозоната да се съберат и да обсъдят евентуална  нова гръцка програма. 

Днес брюкселската група започва финални преговори с Гърция, като Атина храни надежди, те да доведат до споразумение до края на седмицата. Вчера кабинетът в Атина е дал указания на своите преговарящи в рамките на Брюкселската група за това как да подходят за незабавно решаване на щекотливите въпроси с кредиторите.  Не се изключва по спорните теми на преговорите, като тези за пенсионното осигуряване и трудовите отношения, да  бъде наложен временен мораториум. Възможно е обсъждането им да бъде отложено за есента.

Вчера правителствени източници заявиха, че на  преговорите гръцката страна няма да се отклонява от "червените линии" и че Атина ще се стреми към постигане на споразумение,  което да реши в средносрочен план финансовия проблем на гръцката държава, в него да са заложени "ниски" бюджетни излишъци, а също и инвестиционен пакет за рестартиране на гръцката икономика, без да се налагат "нови" мерки за съкращения на заплати и пенсии. 

Междувременно и ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг апелира правителството в Атина да се споразумее със своите кредитори за обвързващ списък с реформи възможно най-скоро, защото "времето за Гърция" изтича. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
абе, не е толкова неясна причината за тези 9 % ДДС в туризма - ако знаеш колко политици, съдии, ченгета и прокурори са с хотели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Repoman
преди 8 години
Дали? Има намалена ставка за туризъма, по неясна причина. Другото си е на нормално 20% ДДС. При нас и луксозните стоки, и хляба са с 20% ДДС. Въпреки че луксозните хотели са с 9% ДДС, щото туризъма е с референции по неясни причини. Ама хляба си е с 20% там мърдане няма, да плаща народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
baudolino
преди 8 години
Е, че то и в България има три ставки за ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
rover
преди 8 години
Гърция обяви вътрешен фалитGRReporter Вт., 05/26/2015 - 09:34В продължение на месеци една от темите на дебата във вътрешността на Гърция е, че държавата е спряла плащанията своите доставчици. Официалните данни идват да потвърдят това, а сумите наистина са внушителни, посочва в статията си в iefimerida.gr журналистът Йоргос Папус.Доказателство номер 1: Въпреки че се отзоваха пламенно на призива на министерството на финансите да започнат да изплащат разсрочено старите си данъци, гръцките данъкоплатци продължават да създават нови задължения към данъчните служби. Само през април е трябвало да бъдат изплатени данъци в размер на 737 милиона евро. От тях гърците са изплатили много малка част, в резултат на което просрочените задължения за конкретния месец възлизат на 602 милиона евро. Общата стойност на старите и новите задължения към данъчните служби е над 77 милиарда евро. Ако към тях бъдат добавени и задълженията към митниците сумата надхвърля 80 милиарда евро.Доказателство номер 2: През март тази година гръцката държава не е изплатила своите задължения към доставчиците си в размер на 418 милиона евро. След спирането на плащанията през април общите просрочени задължения на държавата към гръцки частни компании надхвърля сумата от 5 милиарда евро.Доказателство номер 3: Висящите молби за връщане на ДДС вече са за над 860 милиона евро. Онези от тях, с които се изискват връщания на стойност над 680 милиона престояват в чекмеджетата на данъчните служби за повече от 90 дни. Показателен е фактът, че в 20 данъчни служби молбите на фирмите са подадени преди повече от година.Доказателство номер 4: Влоговете от гръцките банки продължават да изтичат, макар и с по-забавено темпо. Според последния доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs през април са били изтеглени 7 милиарда евро. Това означава, че само през първите четири месеца на 2015 от гръцките банки са били изтеглени почти 28 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Защо Гръция държи на 3 ставки за ДДС-то си? Не е ли по-добре да вземе пример от нас, да направят ставката единанна и всеки да плаща някаква усреднена ставка ДДС, при тях средното идва около 16-18%? Купуваш си хляб, плащаш 18%, купуваш си яхта, пак 18%, справедливост и равенство да има, по български. Да им пртим Дянков да им го обясни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още