IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСМ: Гръцките ликвидни буфери са все по-малки

Според редица представители на еврогрупата на срещата в Рига няма да се стигне до споразумение с Атина

08:29 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на ЕСМ Клаус Реглинг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ръководителят на ЕСМ Клаус Реглинг. Снимка: архив Ройтерс

Гръцките финансови резерви стават все по-малки, смята най-големият кредитор на страната.

„Надявам се, че скоро ще има напредък, защото ликвидните буфери в Гърция еднозначно се смаляват“, казва ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг в интервю, публикувано в португалския вестник Diario de Noticias.

На въпроса от колко пари се нуждае гръцкото правителство в краткосрочен план, Реглинг заяви, че представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд все още събират данни.

„Само тогава ще знаем какво наистина е положението и как изглежда дупката във финансирането. Всички числа, които сега се изричат, са спекулативни".

Същевременно Реглинл заявява, че в момента той не смята, че Гърция е в състояние да осигури надежден списък с реформи, който да гарантира връщането на страната към устойчив растеж.

Това се дължало и на факта, че гръцкото правителство управлява по-малко от три месеца, казва Реглинг. Обикновено на нови правителства се предоставят поне 100 дни, в които те да представят цялостна стратегия за управление. Гърция обаче не разполагала с това време, но въпреки това партньорите ѝ трябвало да са малко по-търпеливи.

Следващата възможност за преговори с гръцкия финансов министър Янис Варуфакис е срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 април в Рига.

ЕИФС, предшественик на ЕМС е изплатила на Гърция в рамките на втория спомагателна програма заем от 142,0 милиарда евро, което го прави най-големият кредитор на страната.

Европейският механизъм за финансова стабилност (EFSF), предшественикът на ЕСМ, предостави на Гърция в рамките на втория спасителен пакет кредит от над 142 млрд. евро и по този начин с голяма разлика е най-големият кредитор на страната.

Междувременно различни представители на еврозоната се опасяват, че е "изключено" гръцкото правителство и еврогрупата да се споразумеят по реформите в страната на 24 април,

А така няма да бъдат отблокирани 15-те милиарда евро от втория спасителен пакет, като без тези пари Гърция е заплашена от изпадане в несъстоятелност.

Проблемът е, че самата гръцка управляваща коалиция е с твърде разделени позиции, за да договори предложенията за реформи.

Така сред представителите на еврозоната в последните дни се наблюдава обезпокоителна промяна на настроението. При всички досегашни проблеми по време на преговорите с Гърция никой не смееше да говори пред пресата за евентуален провал на преговорите. Това неизбежно ще доведе до неплатежоспособност и излизане от еврозоната.

Сега обаче нещата са променени, предава Ройтерс.

Невъзможно" е по време на заседанието на Еврогрупата на 24 април в Рига да се приеме конкретна и задължителна програма за реформите, заяви висш представител на еврозоната във вторник пред германския Süddeutsche Zeitung. “Няма да има споразумение в Рига“, категоричен е той.

По този начин преговорите на страните от еврозоната с Гърция са близко до провала. Атина се съгласи писмено на 20 февруари да представи обвързваща програма за реформи до края на април.

Само при това условие партньорите от еврозоната се съгласиха да бъдат изплатени останали в сегашната спасителна програма почти 15 млрд. евро. Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис и европартньорите по-рано се бяха договорили да приемат съответното решение в Рига.

Представители на еврогрупата съобщават, че е "просто невъзможно" да се намери в гръцкото правителство компетентно лице за преговори. Придобилите опит от предишни преговори служители са загубили работните си места при поемането на властта от Алексис Ципрас. Сегашните им наследници обаче не били в състояние да взимат конкретни и обвързващи решения. 

Подобна информация се появи и във вторник, когато заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис заяви пред Handelsblatt, че в латвийската столица вероятно само ще „се направи преглед на напредъка" в преговорите с Гърция. 

С това се засилват опасенията, че Гърция може да изпадне в състояние на дефолт. Последните медийни спекулации се появиха във вторник, когато в свой материал Financial Times обяви, че гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на април. „Приближаваме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

 

По-късно през деня се появи официално опровержение на медийните твърдения, че страната подготвя дефолт на държавния си дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още