fallback

S&P: Grexit ще доведе до 20% спад на гръцкия БВП до 2019 г.

Гръцките банки и платежни системи не могат да функционират без подкрепата на Евросистемата, посочва рейтинговата агенция

21:44 | 02.07.15 г. 7

Експертите на международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) прогнозират бърз спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция в случай на напускане на еврозоната, пише Financial Times.

В случай, че страната излезе от валутния блок, сривът на БВП ще достигне 20% до 2019 г., посочва анализаторът на S&P Джоел Левин. "Гръцките банки и платежни системи не могат да функционират без подкрепата на Евросистемата и оставени без пари, те ще бъдат затворени", коментира Левин.

S&P оценява нивото на подкрепа, предоставена от гръцките банки от Евросистемата, на 70% от БВП на Гърция.

Според анализаторите националната валута, която Гърция ще бъде принудена да въведе след Grexit, ще увеличи многократно размера на гръцкия дълг, деноминиран в евро. Това допълнително ще влоши положението, твърдят експертите.

От S&P изтъкват още, че останалите държави от еврозоната вероятно ще бъдат до голяма степен изолирани от кризата. Въпреки това Grexit може да удари eвропейските капиталови пазари и да доведе до значителен ръст в доходността по облигациите на най-уязвимите страни от периферията на региона – Италия, Испания и Португалия.

В понеделник кредитната агенция понижи рейтинга на Гърция от CCC до CCC-. Подобен ход в сряда предприе и друга от големите агенции – Moody's Investors Service, която смъкна оценката си за гръцките държавни облигации с една степен – от Caa2 до Caa3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
fallback