IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Европа ще се справи с развоя на всякакъв гръцки сценарий

Ситуацията, що се касае до структурата на банките, експозициите към Гърция и гръцката икономика, е коренно различна, коментира директорът Фредерик Удеа

08:31 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale: Европа ще се справи с развоя на всякакъв гръцки сценарий

Главният изпълнителен директор на френската банка Societe Generale Фредерик Удеа разсея съмненията, че гръцката финансова криза ще причини рискове за Европа. По негови думи банките и икономиката са в много по-добра форма в сравнение с преди пет години, когато проблемът се задълбочи, пише Bloomberg.

„Какъвто и да е крайният сценарий, еврозоната ще може да се справи с него“, коментира в интервю за Bloomberg TV Фредерик Удеа. „Ситуацията, що се касае до структурата на банките, експозициите към Гърция и гръцката икономика, е коренно различна“.

Според директора на SG покупките на държавни ценни книжа от страна на Европейската централна банка в региона ще ограничат всякакъв риск от зараза. Той коментира, че всяка сделка между Атина и кредиторите й трябва да вземе предвид „постоянното прилагане на реформи“, както и дали това е приемливо за гръцкия народ.

Тази седмица Гърция стана първата развита икономика, която пропуска плащане към Международния валутен фонд, след като затвори банките в навечерието на свикания референдум за строгите икономии.

Премиерът Алексис Ципрас, който призова гражданите да гласуват с „не“, опита да постигне компромис с кредиторите в сряда, но предложението беше отхвърлено.

„Виждаме много положителни примери в Европа“, заявява Удеа. „Вземете например Ирландия, нейната независима реформа. Тя мина през трудни времена, но стана по-добре. Можем да кажем същото и за Испания.“

Към момента пазарите сигнализират, че инвеститорите вярват в опитите на политиците да задържат Гърция в еврозоната след повече от пет кризисни години и два спасителни пакета.

На фона на всичко това еврото поскъпна с 3,9% спрямо долара през второто тримесечие. Това е най-големият ръст за единната валута от седем тримесечия насам.

Удеа очаква, че в следващите 18 месеца еврото може да поевтинее минимално до 1,05 спрямо долара при около 1,10 в момента.

Още за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още