IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Практически не е възможно връщане към драхмата

Пресите за пари бяха унищожени, твърди гръцкият финансов министър

17:26 | 02.07.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гърция нямала физическа възможност да започне да печата драхми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърция нямала физическа възможност да започне да печата драхми. Снимка: Ройтерс

Гърция не е в състояние да печата драхми, тъй като "пресите бяха унищожени", посочи днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от AFP.

"Ние нямаме възможност да печатаме драхми", каза Варуфакис пред австралийското държавно радио ABC.

През 2000 г., една година преди Гърция да се присъедини  към еврозоната, "една от мерките, които взехме, бе да се отървем от всички наши преси", обясни Варуфакис. "Валутният съюз е необратим", подчерта той.

Нарастването на напрежението между Атина, която на 30 юни не плати транш от 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, и международните кредитори създава опасения, че Гърция технически няма да бъде в състояние да остане в еврозоната и ще трябва да се върне към старата си парична единица. 

Сегашните ръководители на страната и специално министърът на финансите Варуфакис подчертават решимостта на страната да не напуска валутния съюз. Варуфакис всеки път изтъква, че това не е възможно юридически.

"Ние отчаяно желаем да останем в еврозоната, въпреки че критикуваме институционната й рамка", повтори днес Варуфакис пред Bloomberg. 

Също в разговора с медията той подчерта, че при решение "Да" на референдума той ще подаде оставка. По-рано това той каза и пред ABC. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", добави още той. 

Междувременно днес гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците към  "национално единство" за "преодоляване на временните трудности", които преживява страната. Същевременно той обеща, че на следващия ден след референдума в неделя, страната "ще бъде единна", предаде AFP.

"На следващия ден след референдума ние всички ще бъдем  единни", за да се опитаме да преодолеем "временните трудности", които преживява страната, посочи Ципрас след среща с министъра на отбраната и лидер на партия "Независими гърци" Панос Каменос. Партията "Независими гърци" участва в коалиционното правителство заедно с радикалната левица СИРИЗА.

Този призив към национално единство е отправен три дни преди референдума, свикан по решение на правителството, и  отнасящ се до нови мерки за икономии, предложени от международните кредитори. 

Въпросът за референдума силно раздели избирателите в Гърция, като гласуването с "да" се възприема от кредиторите като знак за продължаване на "европейската"  ориентация на страната, а гласуването с "не" се свързва с евентуално излизане на страната от еврозоната. 

"Трябва да се спази демократичната процедура и да се запази националното единство", подчерта Ципрас.

В понеделник по време на свое изказване гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството ще продължи напред така, както решат гръцките граждани на референдума в неделя.  „Ако избирателите отхвърлят офертата на кредиторите, това ще ни предостави силна позиция за преговори“, допълни той. В изказването му също се долови и намек, че ако избирателите обаче одобрят предложените от международните институции условия, министър-председателят ще подаде оставка. 

И докато той призова в избирателите да гласуват с "не" на референдума, трима от 13-те депутати от "Независими гърци" ясно се обявиха днес срещу решението за  организиране на референдум и в полза на гласуване с "да" на фона на слухове за разногласия сред управляващото мнозинство.

"Моля президента на републиката да свика лидерите на партиите и да отмени референдума, ние нямаме мандат да затваряме банките и да налагаме запор върху банковите депозити", заяви депутатът от "Независими гърци" Василис Кокалис по радио ANT 1. 

Всичко по темата за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 12 rate down comment 2
smart-ass
преди 8 години
Тя народната поговорка е красноречива: "каквото сам си направиш, друг никой не може да ти го направи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
tisia
преди 8 години
..".... а гласуването с "не" се свързва с евентуално излизане на страната от еврозоната".....във всяко едно изказване, до сега, на представители на гръцкото правителство не съм прочел,че вот с "не" означава излизане от еврозонато.Те подчертават,че вотът е за това,дали да се приеме предложената им програма от кредиторите.С вот "не" те ще търсят нови ,по-добри предложения.Това е факт.Защо редакторите на статии дописват в материалите си неверни неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 10
крас
преди 8 години
АБСУРДА СТАНА ПЪЛЕН.ВАРУФАКИС И ЦИПРАС ИГРАЯТ ЗА ДЪЩЕРНОТО ДРУЖЕСТВО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА - Националната банка на Гърция, която е НЕЗАВИСИМА от гръцкото ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОД!Ако ГЪРЦИТЕ си бяха направили труда да направят дисекция на дълга щяха да констатират, че 1/3 от него са СУАПОВИ СДЕЛКИ С АМЕРИКАНСКИ ОБЛИГАЦИИ осъществени от НЕЗАВИСИМАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА НА ГЪРЦИЯ залагаща на бъдещи несъстояли се икономически прогнози!НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАК НА РЕФЕРЕНДУМА ЩЕ ГЛАСУВА НАРОДА НА ГЪРЦИЯ!!Било с "ДА" или с "НЕ" гръцкия народ признава ЗА СВОЕ задължението на НБГ която е дъщерна на ЕЦБ!!И У НАС Е ИМАЛО ПРЕКАРВАНИЯ, НО НАШИТЕ НЕ СА СТИГАЛИ ДО ВИСОТИТЕ НА ВАРУФАКИС И ЦИПРАС - ДА ВПРЕГНАТ И СЛОЖАТ ХОМОТА НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ С ЕДНО ЧУЖДО И НЕ ТЯХНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ!!Задължение което е на ръководството на НБГ играло хазартно със знанието и контрола на ЕЦБ на която то е ДЪЩЕРНО ДРУЖЕСТВО!Ако византийците разберат как ги прекарват ще ги претрепят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Като сте унищожили пресите, ще направите нови, или ще ползвате за разменна монета маслинови костилки, портокалови семки, мидени черупки или каквото там имате в изобилие. Единственото условие е да го имате в големи количества, защото инфлациата ще е ...забележителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 11
крас
преди 8 години
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДРАХМАТА БЕ КЛЮЧОВ МОМЕНТ И КОЗ В ПРЕГОВОРИТЕ С КРЕДИТОРИТЕ. ВАРУФАКИС ПОСОЧВА НЕСЪЩЕСТВУВАЩО ОСНОВАНИЕ ЗА ОТКАЗ ОТ ДРАХМАТА. ПЕЧАТАНЕТО НА ДРАХМИТЕ НЕ Е ПРОБЛЕМ.ПРОБЛЕМ Е ЧЕ ТОЗИ КОЙТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ТОВА и да го гарантира с активите си е НБГ!!!Независимата ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА съвсем не е НЕЗАВИСИМА!Тя е дъщерна банка на ЕЦБ и акционер на МВФ!!Как ЕЦБ ще тръгне срещу ЦЕНТРАЛАТА си?!ДЪЛГА КОЙТО ВАРУФАКИС И ЦИПРАС СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ НА ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОД е на НБГ, която залагаше със СУАПОВИ сделки за бъдещи икономически прогнози които не се състояха!Отговорноста на НБГ и ЕЦБ като неин регулатор се прехвърля на ГРЪЦКИЯ НАРОД който няма нищо общо с тези банкови операции. ВАРУФАКИС и ЦИПРАС играят за НБГ и ЕЦБ, но не и за ГРЪЦКИЯ НАРОД!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Пресите и без това нямаше да издържат на натоварването което ги чака . Трябва да са от титаниеви сплави . А гръцките художници да се залавят за работа а не да блеят по митинги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 3
prectical
преди 8 години
Мързеливи са и още как, кафета барове и ресторанти претъпкани. Стига си цитирал суха статистика. Я да видим колко българи правят 20 000 долара? Каква е гръцката икономика? Гърция от 1980 година живее на гърба на ЕС, да не говорим ,че след втората световна те и Турция бяха подпомогнати с МИЛИАРДИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Циркаджии ,абсурда стана пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 4
keizer
преди 8 години
Някои хора така и не научиха, че ако не си пият хапчетата редовно имат проблеми после със санитарите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 14
Godo
преди 8 години
А дали са мързеливи гърците: Един българин прави 20 200 долара БВП, немец 43 000 долара БВП, румънец прави 11 500 долара БВП, македонец прави 15 900 долара БВП, унгарец прави 20 300 долара, грък прави 32 250 долара БВП. https://***.google.bg/publicdata/directory?hl=bg&dl=bg Минимална заплата българска - 180 евро, немец - 1 470 евро, румънци - 217 евро, македонец 213 евро, унгарци - 332 евро, гърци - 683 евро. Производителността зависи от инвестициите: На годишна база един, на зает в Германия се падат 18 000 долара инвестиции, а на зает българин се падат 3 900 долара инвестиция. Французин зает има по-голям БВП на зает, спрямо германец зает, при по-малко инвестиции на зает французин годишно - 16 700 долара на зает. Гърция, годишно на зает се падат 8 000 долара. http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/capital_investment_dollars/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още