fallback

Ципрас: Гърция се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии

Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, твърди гръцкият премиер

12:14 | 08.07.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. „Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната“, заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. „Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме". 

Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция, отчете още гръцкият министър-председател. „Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години“, каза още Ципрас. 

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс. Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви той. „Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси“, заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост е срината. 

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис „Не“ над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да  бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.  

Повече за Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
fallback