IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии

Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, твърди гръцкият премиер

12:14 | 08.07.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас изнася речта си пред европейските депутати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас изнася речта си пред европейските депутати. Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. „Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната“, заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. „Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме". 

Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция, отчете още гръцкият министър-председател. „Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години“, каза още Ципрас. 

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс. Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви той. „Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси“, заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост е срината. 

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис „Не“ над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да  бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.  



Повече за Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
да и вземат територията на гърците а тях на някой остров да ги набута меркел и пито платено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 2
shinawatra
преди 8 години
Цирк! Абсолютен фарс, как е възможно изобщо. Гърция OUT от ЕЗ и ЕС!!! НЕЗАБАВНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
сега пък не били изчезнали...ама а уточни се вече. А статистиката никак не е образователна литература, Горе долу колкото телефонния указател. На хора като теб статистиката им е вярна, когато им изнася За демографията е вярна а за инфлацията и за БВП не е, там лъжат. Що се отнася до читавите които не са в България., не се притеснявай те най-читавите ги връщат от Холандия на техни разноски.И не съм ти колега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Сенчестата икономика е 60% и добре ,че признава Нещата са прости като се почва от офшорките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
1984
преди 8 години
"Тюх, язък. Пак нещо значи не съм разбрал.."-----------------------------------------------------------------Точно така!Явно има неразбиране,не може да се сравняват ябълки и круши.Ако дадеш заем на 2различни семейства:на ромско и на работещ в ИТ познай от кое имаш по-голям шанс да си прибереш парите:)Като писах,че американците не залитат по леви идеи имах предвид населението.Някой да е видял многохиляден митинг в Япония или САЩ на който се пее ВЕНСЕРЕМОС:)))Ще победим!!!Възможно е,но първо трябва да победят андрешковщината в себе си,че най-трудната борба е със самия себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Tо предложението вече е дадено.....:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Ципрас ще даде предложението в последния момент - за да няма време за реакция . Явно има много съпротивителни сили и в двете посоки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 1
smart-ass
преди 8 години
Никъде другаде основата на икономиката не е била в кредитите и финансовата подкрепа отвън! Никъде другаде моделът на съществуване не е бил толкова "безгръбначен". То бива да се подкрепя едно растение с "колче", със "дървено скеле", но когато стеблото е толкова нестабилно, то насила не можеш да го накараш да оцелее в природата. Въпросът не е това дали може да се облекчи дълга, а дали той ако се редуцира веднага пак ще започне да расте. Това е разковничето - моделът на публичните харчове. Ако той не се промени, "това растение просто не заслужава повече да се полива, връзва и тори". Ако начинът да накараш гърците да се вразумят е да ги оставиш без пари - нека се приложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 2
todortk
преди 8 години
Четох едно изказване на Варуфакис, че парите нямали значение и че гърците щели да се справят без пари и т.н. Искам да ги видя как ще се справят! Нали искат да не си плащат заемите? Ами добре. Нека не ги плащат, но и на тях никой няма да им дава заеми. Тоест ситуацията ще е каквато е в момента. Така или иначе нямат нужда от пари. За какво са им заеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
Invcom
преди 8 години
Българите не са изчезнали колега, просто голяма част от читавите българи вече не са в България. Но не защото тук е много хубаво и не могат да понесат толкова много благополучие на куп :) Чети малко статистика - демографска, макроикономическа и т н. образовай се четенето не е срамно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още