IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Гърция се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии

Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, твърди гръцкият премиер

12:14 | 08.07.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас изнася речта си пред европейските депутати. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас изнася речта си пред европейските депутати. Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. „Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната“, заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. „Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме". 

Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция, отчете още гръцкият министър-председател. „Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години“, каза още Ципрас. 

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс. Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви той. „Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси“, заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост е срината. 

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис „Не“ над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да  бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.  



Повече за Гърция можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
Ако това че населението на България е намаляло с 25% за 25 години ти се струва полезно, по-добре потърси специализирана медицинска помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 3
динамо
преди 8 години
Че кой е превърнал Гърция в лаборатория освен тези като него?! Остават 3,4 дни и ако не се освести ще види ,че всичко понесено до сега ще се стори на гръцкия народ като неудачна лятна отпуска. То това е всъщност истинската беда ,че нито той, нито гърците (за разлика от нас) имат наистина представа какво садържание имат думате фалит, хиперинфлация, дефицит и истинска (а не с минимална пенсия 460 е.) бедност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 6
FNM
преди 8 години
Страшно нахално и нагло *** е този Ципрас. Европа много ще сгреши, ако се подаде на този шантаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
1984
преди 8 години
Знаете че няма универсални лекарства,а и болестите са различни,в САЩ и левичарството няма почва.Дано поне в Гърция има достатъчно мандри,че те комунистите от партизанско време имат опит с тях:)Ако не,ще трябва гордите ни съседи да емигрират при гадните фашисти...и да поработват все пак:(Колкото до лабораторията...можем да им дадем един Лаборант,ама не съм сигурен дали ще им хареса:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Гърция прилича на дебел гръцки тарикат, свикнал да апва по кило гирос,един хляб, буца сирене и бутилка узо на ден, и сега няколко години само на доматки му се вижда непосилна работа. Не е така Алекси, България, Румъниия и цяла източна Европа карат на доматки вече 20 год. и .. както се вижда, дори е полезно за здравето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
SA
преди 8 години
Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси, заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост е срината. Може би ако бяха работили в тази посока откакто са на власт, а не занимаваха с просия цяла Европа, вече щеше да има резултат, а не поредните празни обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
таз програма дава резултат но за гърция трябва не хеликоптер а на всеки *** да се даде празен 4ек и всеки да напише каква сума му трябва и да ходи в ЕЦБ и да му напе4ата или преведе по сметка хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Мерси ! Видях го вече....:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Ето линкче, в отделна статия е - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/burni-sceni-v-evropeiskiia-parlament-sled-rechta-na-cipras-198268/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
tonino
преди 8 години
Нищо не споменахте за изказванията на Weber и Verofstadt......:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още