IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Ципрас трябва да влезе в нова роля, ако иска да спаси страната си

Проблемът между преговарящите страни не е в отдалечените им позиции, а в срива в отношенията им

13:06 | 07.07.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще може ли Ципрас да влезе в нова роля.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще може ли Ципрас да влезе в нова роля. Снимка: Ройтерс

Гръцкият народ даде на своя министър-председател това, което той искаше – отхвърли условията, предложени от кредиторите за бъдеща финансова помощ. С този вот страната предприе една смела крачка към политическата и икономическа пропаст, пише в свой анализ Bloomberg.

Сега Ципрас е този, който трябва да реши дали Гърция ще прекрачи ръба. За да избегне това, той трябва да изненада кредиторите и целия останал свят, като придобие нов образ. Междувременно Европа трябва да е готова за излизането на Гърция от еврозоната.

С други думи - може да заключим, че референдумът всъщност не е променил нищо, продължава в анализа си Bloomberg. Залогът за двете страни е същият, както и преди гласуването. Гърция и нейните кредитори не са далеч един от друг относно фискалните условия за нова помощ. Налице е и широко съгласие за нуждата от ново облекчаване на дълга. Международният валутен фонд (МВФ), който има водеща роля в тези изчисления, е съгласен с Атина, че задълженията на държавата имат нужда от бъдещо преструктуриране.

Проблемът не се корени в дистанцията между Гърция и нейните кредитори, а в пълния срив в отношенията между тях. Виновници за тази ситуация са предимно Ципрас и екипът му. Те отказаха да признаят отговорността на Гърция за собствената ѝ гибел и нуждата от нова фискална култура, която да дисциплинира харчовете и да реализира събирането на данъците. Неделният вот допринася отношенията между двете страни по преговорите да са все така обтегнати. 

Гърция вече се намира в просрочие към МВФ, а банките ѝ трябваше да затворят врати. Без помощ от Европа, най-вече от Европейската централна банка (ЕЦБ), ще последва финансов колапс и страната ще е принудена да печата собствена валута.

За Гърция непосредствената перспектива е финансов хаос. Ако вярваме на проучванията, мнозинството от гръцкото общество иска да остане в еврозоната и Европейския съюз.

Ако се избегне скъсването с еврото, това ще обслужва и европейските интереси. Директните разходи за кредиторите, ако Гърция фалира, възлизат на над 200 млрд. евро. Разходите при евентуално бъдещо преструктуриране на дълга биха били далеч по-малки. Още повече, че при напускане на еврозоната ще е налице дестабилизиращ прецедент, който може да доведе до следваща криза. Геополитическият поглед върху ситуацията не е по-различен. Последното, нещо което Европа би искала за югоизточните ѝ части, е несигурност и хаос.

Но тези изчисления нямат никаква стойност, ако не може да се вярва, че гръцкото правителство ще удържи на думата си.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Фрасоа Оланд свикаха среща на върха на европейските лидери във вторник вечер. Какво е нужно да се случи в промеждутъка до тогава?

Преди всичко Ципрас трябва да се опита да слезе на земята. Вотът на доверие, който му даде гръцкото общество в неделя, не му дава повече власт над останалата част от Европа, отколкото в началото, т.е никаква, пише още Bloomberg. Европа видя достатъчно от Гърция и нейното правителство. Някои от финансовите министри на общността смятат, че ще е по-добре, ако принудят Гърция да напусне еврозоната веднага и фокусът се насочи върху преодоляването на последиците от това действие. След последните пет месеца е трудно да не се съгласим с тях.

За да ги спечели, Ципрас трябва да изразходва политическия капитал, който току-що спечели, като загърби марксистката идеология на партията си и приеме нужните икономически промени.

Ако на хоризонта се появи „нов“ Ципрас, еврозоната и нейните лидери ще трябва да откликнат. Без да отстъпват от позициите си, те ще трябва да преговарят и за незабавна помощ за гръцките банки и облекчаване на дълга. Но ако Ципрас откаже да се промени, ще е време всичко да се прекрати.

Референдумът в неделя беше колкото акт на отчаяние, толкова и провокация. И все пак европейските лидери имат правото да попитат дали гърците разбират ролята си в собственото си спасение. До срещата на върха е ред на Ципрас и неговата страна да покажат на Европа, че заслужават да бъдат подпомогнати.

Всичко по темата - тук!

Повече за гръцката криза може да видите в последното издание на Invest/Or? по Bulgaria On Air c гости Явор Алексиев от Института за пазарна икономика и Николаос Цитиридис от OFFNews!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Тази тяхна газ за която толкова много говориш, съществува, май само във въображението ти. Ако беше вярно защо до сега не продадоха газ за 300 млрд.евро и да се приключи с проблема?! Въвеждането на драхмата, повярвай, нищо не означава за ЕС освен загуба на тези 300 млрд.евро, които още при тяхното отпускане малко кредитори са вярвали ,че ще си ги върнат. А за Гърция, съвсем накратко, означава ИСТИНСКИ (не както до сега) глад и мизерия. И на края, чичко Путин е толкова наакан в момента, че едва събира обезценяващи рубли да върже бюджета на Русия та да метне едни 50/100 млрд.евро на гърците защото Ципрас е голям сладур и му е симпатичен.Изобщо, цялото ти експозе е МЕКО КАЗАНО смешно и доказва колко си далече от законите на финансите и икономиката, които за просветените е добре известно са ТОЧНИ науки.Там има ПЛЮС и МИНУС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Борса
преди 8 години
Я пак за гръцките корабособственици. Не са ли именно те богатите, които Ципрас искаше да обложи с допълнителен данък върху доходите? Колко търговски кораба плават под гръцки флаг? При условие, че всеки втори зает в Гърция е държавен чиновник, как очаквате да има друго развитие на референудма. Просто получаващите наготово тунеядци там са били винаги повече от работещите в частният сектор гърци, които реално плащат и ще плащат сметката. Дано се разберат с ЕС, защото въвеждането на драхмата не заличава дълга в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
system_foult
преди 8 години
Газ,диаманти,шишарки....Имането е едно,реализирането е друго.Добиването и съответно продаването са процес който би отнел доста доста години ако въобще се реализира.Раша изпитва кански мъки с реализирането на доставките.Филма с тръбопроводите го виждате всички а едва ли Русия би била очарована от появата на още един играч.За Гърция от значение е :СЕГА".А единствения който е фактор в момента е ЕС.Не виждам много желаещи да инвестират в Гърция от Евроазиатски произход,Китайците нещо се бяха заиграли в Солун но май се поохладиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
ей добре, че са блумберг да вземат да кажат кой, каква роля трябва да изиграе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
ей добре, че са блумберг да вземат да кажат кой, каква роля трябва да изиграе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
крас
преди 8 години
"или трябва да се съгласи с всичко което и наложат, или ще бъде дадена за пример на всички останали какво се случва когато спреш да си плащаш."КАКВО СЕ СЛУЧВА?Кредиторите пият една халба студена вода, гърците печатат ДРАХМИ които заменят за ГРЪЦКИТЕ ЕВРА!С ОТКРИТИТЕ КРАЙ ОСТРОВИТЕ ИМ ВЪГЛЕВОДОРОДИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ШЕЙХОВЕТЕ НА БАЛКАНИТЕ. А НИЕ ЩЕ ПРАВИМ ХЪБОВЕ ЗА МОРСКА ВОДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
крас
преди 8 години
НЕЩАТА МОГАТ ДА МИНАТ И БЕЗ КРЕДИТИ И НА ГРЪЦКИТЕ КРЕДИТОРИ ДА ИМ ПАДНАТ ЧЕНЕТАТА.ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДРАХМАТА ОЗНАЧАВА - забравете за дълга и сбогом евро не само за Гърция , но и за цяла Европа!ГЪРЦИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА ИЗТЪРГУВАТ ОТКРИТИЯТ КРАЙ ОСТРОВИТЕ ИМ ГАЗ. Ако бяха нашите тикви щяха да го подарят без пари, но при гърците не е така. ГОЛЯМО ПАЗАРЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ. Ако до 20 юли не се разберат, чи чака ЧИЧО ПУТИН .С ТАЗИ ТЯХНА ГАЗ ЩЕ БЪДАТ ДОБРЕ ПРИЕТИ И В БРИГС. Къде сме ние с хъбовете на тиквата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
nikiangel
преди 8 години
Нещата не са толкова сложни в крайна сметка.От едната страна е Гърция, големи кредити, големи мераци за отписване, просрочия, никаква възможност да си плаща лихвите по тях, и клонящо към нула намерение да погасява кредитите в сегашният им размер.От другата страна, кредиторите. МВФ, нямащ никакво намерение да отписва и един цент от дълга който Гърция има към него. ЕЦБ, същото положение. ЕЗ, предимно Германия и Франция на които Гърция дължи общо към 120 милиарда.Франция прави някакви намеци за отписване но нищо конкретно, Германия е твърдо против отписване дори на 1 цент.Като се има в предвид че на опвечето от ЕЗ им е писнало да се занимават с Гърция (което си е нормално защото 6ти месец само това правят)...нещата не са розови за Гърция, която или трябва да се съгласи с всичко което и наложат, или ще бъде дадена за пример на всички останали какво се случва когато спреш да си плащаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
крас
преди 8 години
КОЛКО МНОГО СА ТЕ ОБЛЪЧИЛИ С АНТИКОМУНИЗЪМ.ЗАД ЦИПРАС СТОЯТ ГРЪЦКИТЕ КОРАБОСОБСТВЕНИЦИ И ГРЪЦКИЯ НАРОД! КАК ТИ СЕ СТРУВА 62% В ГЪРЦИЯ СА КОМУНИСТИ?ДОБРЕ ЛИ СИ?!ГЪРЦИТЕ СА НАРОД , А НЕ КАТО НАС *** ТОВА ЩЕ КАЖА И ЩЕ СВЪРША
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
динамо
преди 8 години
Хванал се е сам за топките. И сега, горкия се чуди да се беси ли, или да се удави. Защото хал хабер си няма какво да прави от тук нататък. Ако му разсрочат дълга ок. и после ?! Това няма да му качи ръста в икономиката?! А ако не му отпуснат нови кредити (което е много вероятно) тогава ние българите много добре знаем (преживя ли сме го) какво следва. След две седмици тия дето тропваха хорце в центъра на Атина ще го изгонят с камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още