IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Ципрас трябва да влезе в нова роля, ако иска да спаси страната си

Проблемът между преговарящите страни не е в отдалечените им позиции, а в срива в отношенията им

13:06 | 07.07.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще може ли Ципрас да влезе в нова роля.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще може ли Ципрас да влезе в нова роля. Снимка: Ройтерс

Гръцкият народ даде на своя министър-председател това, което той искаше – отхвърли условията, предложени от кредиторите за бъдеща финансова помощ. С този вот страната предприе една смела крачка към политическата и икономическа пропаст, пише в свой анализ Bloomberg.

Сега Ципрас е този, който трябва да реши дали Гърция ще прекрачи ръба. За да избегне това, той трябва да изненада кредиторите и целия останал свят, като придобие нов образ. Междувременно Европа трябва да е готова за излизането на Гърция от еврозоната.

С други думи - може да заключим, че референдумът всъщност не е променил нищо, продължава в анализа си Bloomberg. Залогът за двете страни е същият, както и преди гласуването. Гърция и нейните кредитори не са далеч един от друг относно фискалните условия за нова помощ. Налице е и широко съгласие за нуждата от ново облекчаване на дълга. Международният валутен фонд (МВФ), който има водеща роля в тези изчисления, е съгласен с Атина, че задълженията на държавата имат нужда от бъдещо преструктуриране.

Проблемът не се корени в дистанцията между Гърция и нейните кредитори, а в пълния срив в отношенията между тях. Виновници за тази ситуация са предимно Ципрас и екипът му. Те отказаха да признаят отговорността на Гърция за собствената ѝ гибел и нуждата от нова фискална култура, която да дисциплинира харчовете и да реализира събирането на данъците. Неделният вот допринася отношенията между двете страни по преговорите да са все така обтегнати. 

Гърция вече се намира в просрочие към МВФ, а банките ѝ трябваше да затворят врати. Без помощ от Европа, най-вече от Европейската централна банка (ЕЦБ), ще последва финансов колапс и страната ще е принудена да печата собствена валута.

За Гърция непосредствената перспектива е финансов хаос. Ако вярваме на проучванията, мнозинството от гръцкото общество иска да остане в еврозоната и Европейския съюз.

Ако се избегне скъсването с еврото, това ще обслужва и европейските интереси. Директните разходи за кредиторите, ако Гърция фалира, възлизат на над 200 млрд. евро. Разходите при евентуално бъдещо преструктуриране на дълга биха били далеч по-малки. Още повече, че при напускане на еврозоната ще е налице дестабилизиращ прецедент, който може да доведе до следваща криза. Геополитическият поглед върху ситуацията не е по-различен. Последното, нещо което Европа би искала за югоизточните ѝ части, е несигурност и хаос.

Но тези изчисления нямат никаква стойност, ако не може да се вярва, че гръцкото правителство ще удържи на думата си.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Фрасоа Оланд свикаха среща на върха на европейските лидери във вторник вечер. Какво е нужно да се случи в промеждутъка до тогава?

Преди всичко Ципрас трябва да се опита да слезе на земята. Вотът на доверие, който му даде гръцкото общество в неделя, не му дава повече власт над останалата част от Европа, отколкото в началото, т.е никаква, пише още Bloomberg. Европа видя достатъчно от Гърция и нейното правителство. Някои от финансовите министри на общността смятат, че ще е по-добре, ако принудят Гърция да напусне еврозоната веднага и фокусът се насочи върху преодоляването на последиците от това действие. След последните пет месеца е трудно да не се съгласим с тях.

За да ги спечели, Ципрас трябва да изразходва политическия капитал, който току-що спечели, като загърби марксистката идеология на партията си и приеме нужните икономически промени.

Ако на хоризонта се появи „нов“ Ципрас, еврозоната и нейните лидери ще трябва да откликнат. Без да отстъпват от позициите си, те ще трябва да преговарят и за незабавна помощ за гръцките банки и облекчаване на дълга. Но ако Ципрас откаже да се промени, ще е време всичко да се прекрати.

Референдумът в неделя беше колкото акт на отчаяние, толкова и провокация. И все пак европейските лидери имат правото да попитат дали гърците разбират ролята си в собственото си спасение. До срещата на върха е ред на Ципрас и неговата страна да покажат на Европа, че заслужават да бъдат подпомогнати.

Всичко по темата - тук!

Повече за гръцката криза може да видите в последното издание на Invest/Or? по Bulgaria On Air c гости Явор Алексиев от Института за пазарна икономика и Николаос Цитиридис от OFFNews!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
tonino
преди 8 години
Да де.......Имах предвид,че настроение е минорно,но заради редакцията стана леко неразбираемо....:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
tonino
преди 8 години
Някои от заглавията в гръцката преса:"Time runs out for a solution before disaster" - Ethnos"The summit that will decide on the Grexit" - Kathimerini"Judgment day: Deal or Grexit?" - Eleftheros Typos"Ball in creditors' court" - I Avyi"Going all out! - Into the tough Brussels poker round with a joint party leaders' policy at last" - Dimokratia"With a 'No' from the people and a 'Yes' from party leaders, Alexis Tsipras well armed for the summit in Brussels" - I Efimerida ton Syntakton:"The people did not authorise anyone to sign new deals!" - RizospastisО общи линии липсва настроението е минорно.......:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Абе да де, ама това е за другата седмица... В Гърция драмата е утре и вдругиден с какво ще си купят 'леб... хаха!Да не стане като с многото нефт в Ирак - едни го точат, други го продават, трети харчат парите, а иракчаните гледат отстрани и воюват с ИДИЛ... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
1984
преди 8 години
"За да ги спечели, Ципрас трябва да изразходва политическия капитал, който току-що спечели, като загърби марксистката идеология на партията си и приеме нужните икономически промени."-----------------------------------------------------------------------------------------------------Тия от Bloomberg ако бяха запознати с творчеството на В.Андреев нямаше да гадаят:) Не човек, а желязо просъскал агентът фашист.Тихо мъртвия казал: Не, комунист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 16
крас
преди 8 години
ЦИПРАС И СТОЯЩИЯТ ЗАД НЕГО ЕДЪР ГРЪЦКИ БИЗНЕС ЗНАЯТ ЦЕНАТА СИ И СА ХВАНАЛИ ЗА ТОПКИТЕ ЕВРОПА. Гръцката газ може да попадне в ръцете на Газпром , а това ще е кошмар за Европа. Гръцките корабособственици вече са измислили схемата с втечнения газ. Те няма да го дадат нито на рашъните нито на КРЕДИТОРИТЕ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
крас
преди 8 години
Колкото и да им е неприятно на КРЕДИТОРИТЕ, гърците им показаха един среден пръст! Техния дълг не струва нищо пред ГАЗТА открита при о.КРИТБританска компания вече закупи срещу 500 милиона евро правото да използва за 6 години общото количество нефт, открито в близост до северозападната част на остров Тасос в района на Принос.ГРЪЦКИТЕ КОРАБОСОБСТВЕНИЦИ КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВА ЦИПРАС СА ИНВЕСТИРАЛИ В ТАНКЕРИ ЗА ВТЕЧНЕНА ГАЗ.Всичко тече, всичко се променя - ГЪРЦИТЕ ГО ЗНАЯТ ТОВА, НО ДЪРТИТЕ ИЗПЪРЧАЛИ ЕВРОЧИНОВНИЦИ НЕ! Нещата се променят но не и начина на мслене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
Мда, Ципрас трябва да влезе в ролята на наш Тиквун или направо на Кунева и проблемите на Гърция ще бъдат решени алафрангата! Гаранция, че и пари ще се намерят(напечатат), и кредиторите ще забравят колко много им дължи Гърция, и повече никога никой няма да спомене някакви митични европейски данъкоплатци!Единствено се иска наведена глава и ясно и високо артикулирано "Yes, Sir!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Tobywolf
преди 8 години
И нито дума в анализа, че тия 200 млрд. вече са издумкани и почти прежалени, докато новите "по-малко" тепърва трябва да се наливат...Въобще Блумберг си дърпа чергата се в неговата си посока, което си е нормално де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още