fallback

"Газпром" прекрати договор с италиански подизпълнител за строителството на "Турски поток"

Решението е поради невъзможността да се постигне споразумение за много работници и търговски дела от проекта, посочват от Москва

10:03 | 09.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дъщерното дружество на "Газпром" South Stream Transport BV прекрати договора си с италианския подизпълнител Saipem SpA за строителството на първата част от офшорния участък от газопровода, подписан в рамките на проекта "Южен поток" през 2014 г.

"Това решение е продиктувано от невъзможността да се постигне споразумение за много работници и търговски дела от проекта "Турски поток", посочват от "Газпром" в изявление, цитирано от ТАСС.

Според комюникето останалата работа по проекта продължава и в близко бъдеще South Stream Transport BV влиза в преговори с потенциални изпълнители за полагане на първите тръби на "Турски поток".

В допълнение към договора South Stream Transport също така подписа контракт за строителство на втора линия на офшорния участък от газопровода "Южен поток" с швейцарската компания Allseas Group, както и със Saipem за предоставяне на поддръжка по строителството.

По-рано този месец руското издание "Независимая газета" излезе с материал, че "Турски поток" може да не бъде осъществен дори и на хартия. Причината за това е липсата на подписано споразумение за отстъпки от цената на природния газ между "Газпром" и турския изпълнител Botas.

Документът трябваше да бъде подписан на 29 юни, но това така и не стана факт, а коментарите са, че двете страни още не са се разбрали как да бъде приложено намалението от малко над 10 на сто, договорено още през февруари на междуправителствено ниво. Без подобно споразумение пък Турция няма да участва в проекта за нов газопровод.

Нещо повече – Анкара дори може да се обърне към арбитраж относно липсата на договореност и това съвсем ще замрази отношенията между Русия и Турция, пише "Независимая газета".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
fallback