IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пропусна нов падеж към МВФ*

Траншът за 450 млн. евро трябваше да бъде преведен до 24 часа в понеделник, но в същото време Атина плати 150 млн. евро по "самурайските" си облигации

08:13 | 14.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на МВФ Кристин Лагард и финансовият министър на Гърция Евклидис Цакалотос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард и финансовият министър на Гърция Евклидис Цакалотос. Снимка: Ройтерс

Гърция изпадна в още по-големи просрочия към Международния валутен фонд, след като не успя да плати нов транш от 450 милиона евро, чийто падеж изтече снощи, съобщи МВФ. „Плащане не беше получено“, съобщи говорителят на фонда Джери Райс. Това беше очаквано, след като още през деня се появиха информации, че страната няма да плати сумата.

Още на 30 юни Гърция пропусна първи падеж от 1,5 милиарда евро и стана първата индустриализирана страна, която започна да трупа неизплатени задължения към МВФ.

Поради това на Атина бе прекъснат достъпът до финансовите ресурси на МВФ и това ще остане така, докато не изплати просрочените си дългове, доближаващи рекордните за МВФ 2 млрд. евро.

До 20 юли Гърция трябва да изплати 3,5 милиарда евро на Европейската централна банка, която поддържа със спешни заеми живота на гръцките банки, отбелязва АФП.

Неизплащане на задълженията към ЕЦБ може да доведе до много по-тежки последици, отколкото просрочените дългове към МВФ, на който тя дължи общо около 22 милиарда евро - близо 7 на сто от огромния й дълг, добавя AFP.

По време на последната среща на върха на ЕС гръцкото правителство се провали с опита си да изключи МВФ от третия спасителен пакет. И цяла поредица тежки реформи и бюджетни икономии трябва да проведе правителството на премиера Алексис Ципрас, за да може да се надява на сключването на новата програма.

Междувременно обаче гръцкото правителство покри задълженията си по така наречените "самурайски" облигации, пуснати преди 20 години и номинирани в японски йени. Това е символичен жест, чиято цел е да не се изгуби напълно доверието на пазарите, коментира АФП, цитирана от БТА

"Потвърдено е получаването на сумата от 20 милиарда йени (148 милиона евро) тази сутрин", уточни пред АФП говорител на японската мегабанка Mizuho Financial Group, която управлява тази емисия. Тези дългови книжа бяха пуснати от гръцката държава точно преди 20 години в японска валута и продадени на частни инвеститори.

Те представляват пренебрежимо малка сума в сравнение с общия обем на гръцкия дълг (близо 312 милиарда евро или 177 на сто от брутния вътрешен продукт на страната), но изплащането им бе от ключово значение.

"Ако Гърция не бе успяла да плати задълженията си към частните инвеститори, то на нея щяха да й окачат табелата "във фалит", а това би я лишило от достъп до пазарите, за да се финансира, коментира японски анализатор, цитиран от АФП.

* Допълнено с информацията за платените задължения по "самурайските" облигации

Какво каза директорът на МВФ Кристин Лагард след споразумението с Гърция вижте във видеото на Bloomberg

Всичко по темата за Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ИЗХВЪРЛЯТ ЛИ ГИ ЦЯЛАТА ЕВРОЗОНО РУХВА. ЗВУЧИ НЕВЕРОЯТНО , НО Е ТАКА. ПАРАЛЕЛЕНО С ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДРАХМАТА ЩЕ ВЪРВИ И ПРОЦЕСА НА ИЗТЕГЛЯНЕТО ОТ ОБРЪЩЕНИЕ НА ГРЪЦКИТЕ ЕВРА ГАРАНТИРАНИ ОТ ЦЕНТРАЛНАТА ИМ БАНКА. Ще блесне голата истина, за "ЕДИННАТА" европейска валута и за това , че освен гръцко евро има и немско , италианско ...Всеки ще се стреми да разполага с купюри гарантирани от БУНДЕСБАНК , а не от централните банки на ИТАЛИЯ , ИСПАНИЯ , ПОРТУГАЛИЯ , ЗА КИПЪР ДА НЕ ГОВОРИМ. Въвеждането на драхмата е началото на края на еврозоната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Сега нарочно пропускат плащания, щото вече има споразумение... та пишат тия плащания на сметката на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 8 години
Няма ли да ги изхвърлят най-сетне и да се свърши. Аман аман с тея византийци, писва ми вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още