fallback

Ципрас поема отговорност за сделката с кредиторите, но няма да подава оставка

Гръцкият премиер заяви, че не вярва в много от драконовските реформи, но в телевизионно интервю се аргументира защо е сключил споразумение

23:52 | 14.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас поема отговорност за сделката с кредиторите на стойност 86 млрд. евро в замяна на тежки реформи, но няма да подава оставка. Това заяви премиерът на Гърция пред местната телевизия ЕРТ1, цитиран от Kathimerini.

Ципрас не вярва в много от драконовските реформи, които искат кредиторите, но се аргументира защо е склонил на тази сделка.

„Поемам отговорност за всички грешки, които направих. Поемам отговорност за текста, в който не вярвам, но който подписах, за да избегна катастрофа за страната, колапса на банките“, заяви Ципрас в телевизионното интервю ден преди ключовото гласуване на пакета с реформи в замяна на трета спасителна програма в гръцкия парламент.

Гръцкият премиер каза още, че няма да подава оставка, въпреки че е принуден да наложи още мерки за строги икономии в страната, отбелязва АР.

Ципрас разкритикува постигнато споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция. Kathimerini пише, че в телевизионното си интервю премиерът като цяло е защитил сключената сделка.

„Политиката, която ни наложиха е ирационална, но тя ни дава възможност да излезем от кризата“, посочи той. По негови думи споразумението е спасило Гърция от излизане от еврозоната и поради това то трябва да бъде прието.

Споразумението предполага де факто преструктуриране на дълга, добавя Ципрас, цитиран от ТАСС. Той припомни, че нощта, в която е била договорена гръцката сделка, е била лоша нощ за Европа. Тогава Гърция е била изправена пред дилемата да се съгласи на исканията на кредиторите за тежки структурни вътрешни реформи или да банкрутира, посочват ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

Ципрас коментира още, че позицията, която ЕС е заемала по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа, но призна, че преговорите не са били леки за никого.

Гръцкият премиер изтъкна, че се е борил да не се съкращават работни заплати и пенсии, и добави, че фискалните приспособления, договорени с кредиторите, са по-меки спрямо договорените преди.

„Няма да избягам от отговорност и ще се опитам да изпълня политическата си програма за период от 4 години“, отсече Ципрас в отговор на критиките, че е подвел избирателите си, и на фона на бунта в собствената му партия СИРИЗА.

Той подчерта, че е вярвал, че референдумът от 5 юли е щял да помогне на Гърция да постигне по-добро споразумение и членството на страната в еврозоната е нямало да бъде изложено на риск, пише Ройтерс.

Премиерът подчерта, че сега Гърция трябва да се бори с корупцията и данъчните измами и изрази надежда, че когато страната се върне към икономическия растеж, приходите от него за хазната ще могат да бъдат разпределени справедливо.

„Горчивата истина е, че бяхме пратени в еднопосочна улица“, признава политикът.

Ципрас намекна, че банките могат да останат затворени за известно време, като според него това зависи кога ще бъде ратифицирана сделката между Атина и Брюксел. Той счита, че ще са нужни 10-15 млрд. евро за рекапитализиране на банките и разкри, че като цяло Европейската централна банка обмисля дали да увеличи тавана по линия на Програмата за спешна ликивидност ELA.

"Завръщането към нормалността в банковия сектор ще се случи постепенно, като ще бъдат увеличени и лимитите за тегления", каза премиерът на Гърция.

Алексис Ципрас получи ключова подкрепа за прокарването на реформите в гръцкия парламент в лицето на коалиционния партньор ANEL (Независими гърци). Опозиционната партия To Potami (Потами) също ще подкрепи Ципрас по време на утрешното гласуване, разкри лидерът на партията Ставрос Теодоракис, цитиран от Ройтерс.

„За нас няма дилема. Подкрепяме министър-председателя и ще гласуваме за това, което е обещал на нашите съюзници“, заяви пред репортери Теодоракис.

Той обаче отхвърли спекулациите, че ще се присъедини към правителство, ръководено от крайно лявата СИРИЗА.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
fallback