IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство внесе законопроекта за първите реформи

През първото полугодие Атина отчита първичен бюджетен излишък от близо 2 млрд. евро заради по-ниски разходи и заложена цел за дефицит

20:22 | 14.07.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкото правителство внесе законопроекта за първите реформи

Гръцкото правителство внесе в парламента законопроекта за първите реформи, изисквани от международните кредитори. За това съобщава агенция Франс прес, позовавайки се на парламентарен източник, пише БТА.

Това се случва, след като премиерът Алексис Ципрас си спечели ключова коалиционна подкрепа и в момент, когато правителството отчита първичен бюджетен излишък от близо 2 млрд. евро през първите шест месеца на 2015 г.

В понеделник сутринта Гърция и партньорите й от еврозоната постигнаха принципно споразумение да започнат преговори по трета помощна програма на стойност до 86 млрд. евро срещу въвеждане на по-строги мерки за икономии и структурни реформи.

Договорът трябва да бъде обсъден от комисиите в парламента преди дебатите и гласуването му по спешната процедура, които трябва да се състоят в сряда вечерта съгласно наложения от кредиторите срок, съобщава още същият източник.

Друг източник, цитиран от Ройтерс, заявява, че министър-председателят Алексис Ципрас няма да подава оставка, като най-вероятно ще преструктурира кабинета след парламентарното гласуване в сряда.

Същевременно гръцкото правителство отчита първичен бюджетен излишък от 1,87 млрд. евро за първите шест месеца на 2015 г. въпреки поставената цел за дефицит благодарение на силното намаляване на разходите. Това показват актуалните данни на Министерството на финансите на страната, цитирани от Ройтерс.

Излишъкът не включва бюджетите на на организациите за социално осигуряване и на местните администрации. Показателят е различен от този, който следят кредиторите на страната, но издава в какво състояние се намират финансите на задлъжнялата държава.

Правителството очакваше първичен бюджетен дефицит от 1,24 млрд. евро за първото полугодие.

Данъчните приходи се равняват на 21,8 млрд .евро, което е под поставената цел за 22,7 млрд. евро.

Държавните разходи възлизат на 23,2 млрд. евро, което е с 4 млрд. евро по-малко от заложената цел, тъй като Атина намали разходите, за да може да погасява задълженията си.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Само ще напомня, че Гърция дълги години отчиташе всички възможни индикатори съвсем правилно. Не се съмнявам в отчета за двата милиарда излишък, а съм сигурен че не е верен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
eng.Garin
преди 8 години
Не може да се разсъждава толкова елементарно! Досега гърците като общество-*** са показали, че притежават страхотен инстинкт за самосъхранение и последователност в търсене на гостоприемник ! Въпреки , че нямат нищо общо с древните елини, днешните мургавели все пак обитават земя , която винаги е била прекалено близо до центъра на цивилизацията за да излезе от обективите на историята. Настоящето не е изключение от общото правило! Предлагам Гърция да се превърне в резерват и целия свят да плаща данък Демокрация, данък Питагор, данък Платон и т.н. Няма друг начин! Хаха аха ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Хаха, ти луд ли си бе?"Излишъкът не включва бюджетите на на организациите за социално осигуряване и на местните администрации." Това нищо ли не ти говори?Ти кьорав ли си или просто ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Не съм атакист и ето фактите - Гръцките проблеми маскират нарастващите рискове в Италия и Франция - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/Бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' но не споменава за лихвата ,че ако са до 0,1% няма проблем и ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Ето БВП и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с данък и няма дефицит Повече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Нямам човек на Земята който да ми каже какво да правя и къде и какво да пиша а колкото до конспирациите ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/Ционизъм,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099В Конституцията на САЩ пише http://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanski8. Конгресът има правото: 5. Да сече монети, да регулира тяхната стойност, както и стойността на чуждестранните монети.''Кои са тези тайнствени собственици на ФЕД - няколко юдо-хазарски фамилии начело с Ротшилдови, всичките изселници от Русия, Литва и Полша'' - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764Затова убиха Кенеди - http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/28/quot-prokliatieto-quot-nad-kenedi-se-kazva-rotshild-ubiistvo.387764
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
filchef
преди 8 години
Файненшъл таймс:Къде ще се разпределят парите от новия Меморандум 89 млрд. ?Парите ще бъдат разпределени, както следва:29.70 млрд ? за изплащане на заеми към Евросистемата (14,3 млрд. Евро)9,9 млрд.? за заеми към МВФ5,5 млрд. ? за частни притежатели на дълг25 млрд.? за рекапитализацияна банковата система17.2 млрд ? за лихви7 млрд за вътрешни дългове7,70 млрд буфер за ликвидността на банкитеУчастието на Гърция в програмата (до декември 2018) ще бъде:2 млрд евро ще дойдат от приватизацията4.50 млрд евро от първичния излишък.Общият заем за Гърция достига 88,50 милиарда EUR (до декември 2018 г.)Отговори с цитат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
hagan
преди 8 години
бутат гърция в ръцете на златна зора когато народа не осъзнава че има проблем и смята че го лъжат ще гласува за златна зора а те ще изкарат гърция и т еврото и от зоната и ще идат до северна корея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
lilivan
преди 8 години
Много се радвам за Гърция,защото е на Балканите и в ЕЗи се справя с тежка криза, наследство от миналото.Така...В статията чета, че Гърция има бюджетен излишък от близо 2 млрд. за почти 6 мес.- като новото правителство е май от февруари?Не чух някой да плюе кой е взимал тия кредити, пък кой бил направил бюджетния излишък сега...Напротив, правителството не обвиняна предходните, затова сега има тяхната поддръжка.(не са като нас)Затова ще просперират и Европа ще ги уважава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Танас е атакист ... може би това ще отговори на въпроса ти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Престани да заливаш форума с гнусни конспирации за ционисти и илюминати. Откога не си посещавал психиатър, ти си престанал да различаваш излислицата от действителността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още