IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова оставка в гръцкото правителство

Кабинета напуска Никос Хунтис, зам.-министър на външните работи, очаква се парламентът да гласува първите предложения за реформи късно в сряда

12:08 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Нова оставка в гръцкото правителство

Нова оставка има в гръцкото правителство, след като рано в понеделник премиерът Алексис Ципрас постигна споразумение с кредиторите на страната, съобщава онлайн изданието на гръцкия вестник Kathimerini.

Оставка е подал Никос Хунтис, зам.-министър на външните работи, който отговаря за европейските отношения.

Хунтис обаче ще остане член на парламента, т.е. мнозинството на СИРИЗА няма да бъде засегнато точно в момент, в който управляващите трябва спешно да приемат серия от законови промени.

Хунтис ще бъде заменен от журналиста Йоргос Кирицис, допълва изданието. 

В началото на миналата седмица оставка подаде и финансовият министър Янис Варуфакис.

Междувременно стана ясно, че гръцките парламентаристи трябва да се настроят за дълъг работен ден в сряда. Според информация на правителствени източници парламентът ще заседава по първия пакет от мерки в сряда следобед. Решителното гласуване може да започне малко преди полунощ местно време. Поименното гласуване вероятно ще трае един час, предава държавното радио ERT.

Първият закон включва мерки за увеличаване на ДДС и премахването на възможността за ранно пенсиониране, както и някои намаления на пенсиите. 

Министърът на вътрешните работи Никос Вуцис очаква парламентът да даде зелена светлина за реформите. „Въпреки колебанията в собствените редици (б. ред. в управляващата партия СИРИЗА) Ципрас може да разчита на подкрепа на други депутати“, казва вътрешният министър, цитиран от Ройтерс. По думите му социалните трудности, причинени от реформите, могат да бъдат компенсирани чрез политически мерки. Вуцис обаче не конкретизира какво точно има предвид с това. 

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още