IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство внесе законопроекта за първите реформи

През първото полугодие Атина отчита първичен бюджетен излишък от близо 2 млрд. евро заради по-ниски разходи и заложена цел за дефицит

20:22 | 14.07.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкото правителство внесе законопроекта за първите реформи

Гръцкото правителство внесе в парламента законопроекта за първите реформи, изисквани от международните кредитори. За това съобщава агенция Франс прес, позовавайки се на парламентарен източник, пише БТА.

Това се случва, след като премиерът Алексис Ципрас си спечели ключова коалиционна подкрепа и в момент, когато правителството отчита първичен бюджетен излишък от близо 2 млрд. евро през първите шест месеца на 2015 г.

В понеделник сутринта Гърция и партньорите й от еврозоната постигнаха принципно споразумение да започнат преговори по трета помощна програма на стойност до 86 млрд. евро срещу въвеждане на по-строги мерки за икономии и структурни реформи.

Договорът трябва да бъде обсъден от комисиите в парламента преди дебатите и гласуването му по спешната процедура, които трябва да се състоят в сряда вечерта съгласно наложения от кредиторите срок, съобщава още същият източник.

Друг източник, цитиран от Ройтерс, заявява, че министър-председателят Алексис Ципрас няма да подава оставка, като най-вероятно ще преструктурира кабинета след парламентарното гласуване в сряда.

Същевременно гръцкото правителство отчита първичен бюджетен излишък от 1,87 млрд. евро за първите шест месеца на 2015 г. въпреки поставената цел за дефицит благодарение на силното намаляване на разходите. Това показват актуалните данни на Министерството на финансите на страната, цитирани от Ройтерс.

Излишъкът не включва бюджетите на на организациите за социално осигуряване и на местните администрации. Показателят е различен от този, който следят кредиторите на страната, но издава в какво състояние се намират финансите на задлъжнялата държава.

Правителството очакваше първичен бюджетен дефицит от 1,24 млрд. евро за първото полугодие.

Данъчните приходи се равняват на 21,8 млрд .евро, което е под поставената цел за 22,7 млрд. евро.

Държавните разходи възлизат на 23,2 млрд. евро, което е с 4 млрд. евро по-малко от заложената цел, тъй като Атина намали разходите, за да може да погасява задълженията си.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 21
Атанасио
преди 8 години
Гърция има над 50% сенчеста икономика тоест ако се осветли ще има около 8млрд.евро бюджетен излишък плюс забрана на офшрките и още малко може да стане 15млрд.евро излишък Не е сложно и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН тъй като сме пред свършен факт съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885За 1-2год. ЕС може да се оправи ако се вземат правилните мерки които са прости - 0% бюдж.дефицит вКонституциите за тези които минават 60% дълг ,прогресивно облагане на лихвите по държ.дълг така ,че да са до 0,1% и забрана на офшорките ,и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoПроф. Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун го каза - устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова системаПросто е но аз не мога да заповядам на Парламентите на държавите и на ЕС да вземат правилните мерки и затова пиша за да има силно гражданско общество което да изисква да се вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 7
Българофил
преди 8 години
Политикът който мислил за гордия си народ следва да бъде изгонен с камъни до месец след като гръцкия народ схване какво е подписал по подобие на всеки социалист :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още