IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас поема отговорност за сделката с кредиторите, но няма да подава оставка

Гръцкият премиер заяви, че не вярва в много от драконовските реформи, но в телевизионно интервю се аргументира защо е сключил споразумение

23:52 | 14.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас поема отговорност за сделката с кредиторите на стойност 86 млрд. евро в замяна на тежки реформи, но няма да подава оставка. Това заяви премиерът на Гърция пред местната телевизия ЕРТ1, цитиран от Kathimerini.

Ципрас не вярва в много от драконовските реформи, които искат кредиторите, но се аргументира защо е склонил на тази сделка.

„Поемам отговорност за всички грешки, които направих. Поемам отговорност за текста, в който не вярвам, но който подписах, за да избегна катастрофа за страната, колапса на банките“, заяви Ципрас в телевизионното интервю ден преди ключовото гласуване на пакета с реформи в замяна на трета спасителна програма в гръцкия парламент.

Гръцкият премиер каза още, че няма да подава оставка, въпреки че е принуден да наложи още мерки за строги икономии в страната, отбелязва АР.

Ципрас разкритикува постигнато споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция. Kathimerini пише, че в телевизионното си интервю премиерът като цяло е защитил сключената сделка.

„Политиката, която ни наложиха е ирационална, но тя ни дава възможност да излезем от кризата“, посочи той. По негови думи споразумението е спасило Гърция от излизане от еврозоната и поради това то трябва да бъде прието.

Споразумението предполага де факто преструктуриране на дълга, добавя Ципрас, цитиран от ТАСС. Той припомни, че нощта, в която е била договорена гръцката сделка, е била лоша нощ за Европа. Тогава Гърция е била изправена пред дилемата да се съгласи на исканията на кредиторите за тежки структурни вътрешни реформи или да банкрутира, посочват ТАСС и ДПА, цитирани от БТА.

Ципрас коментира още, че позицията, която ЕС е заемала по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа, но призна, че преговорите не са били леки за никого.

Гръцкият премиер изтъкна, че се е борил да не се съкращават работни заплати и пенсии, и добави, че фискалните приспособления, договорени с кредиторите, са по-меки спрямо договорените преди.

„Няма да избягам от отговорност и ще се опитам да изпълня политическата си програма за период от 4 години“, отсече Ципрас в отговор на критиките, че е подвел избирателите си, и на фона на бунта в собствената му партия СИРИЗА.

Той подчерта, че е вярвал, че референдумът от 5 юли е щял да помогне на Гърция да постигне по-добро споразумение и членството на страната в еврозоната е нямало да бъде изложено на риск, пише Ройтерс.

Премиерът подчерта, че сега Гърция трябва да се бори с корупцията и данъчните измами и изрази надежда, че когато страната се върне към икономическия растеж, приходите от него за хазната ще могат да бъдат разпределени справедливо.

„Горчивата истина е, че бяхме пратени в еднопосочна улица“, признава политикът.

Ципрас намекна, че банките могат да останат затворени за известно време, като според него това зависи кога ще бъде ратифицирана сделката между Атина и Брюксел. Той счита, че ще са нужни 10-15 млрд. евро за рекапитализиране на банките и разкри, че като цяло Европейската централна банка обмисля дали да увеличи тавана по линия на Програмата за спешна ликивидност ELA.

"Завръщането към нормалността в банковия сектор ще се случи постепенно, като ще бъдат увеличени и лимитите за тегления", каза премиерът на Гърция.

Алексис Ципрас получи ключова подкрепа за прокарването на реформите в гръцкия парламент в лицето на коалиционния партньор ANEL (Независими гърци). Опозиционната партия To Potami (Потами) също ще подкрепи Ципрас по време на утрешното гласуване, разкри лидерът на партията Ставрос Теодоракис, цитиран от Ройтерс.

„За нас няма дилема. Подкрепяме министър-председателя и ще гласуваме за това, което е обещал на нашите съюзници“, заяви пред репортери Теодоракис.

Той обаче отхвърли спекулациите, че ще се присъедини към правителство, ръководено от крайно лявата СИРИЗА.

Развитието на ситуацията в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
нещо се отегчих от тая постановка, ще ги чета вече статиите за гърция и ципрас през седмица, ега има некакво действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
FNM
преди 8 години
Ципрас е класически ляв популист-лъжец, който сега се е вкопчил във властта и въобще не го интересува, какво е обещавал (лъгал) преди няколко месеца на изборите. Добре че, Европа съумя да защити принципите и правилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
bertram
преди 8 години
Премиер в опозиция ... без да подава оставка... това няма да свърши добре за Гърция.... от както са дошли на власт популистите от Сириза слушаме само лозунги и приказки, а икономиката е мазало.... С подобни речи и поемане на политическа отговорност просто си измива ръцете за некадърните си решения преди, сега и в бъдеще...този ще го изгонят с камъни ..сам няма да си иде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Със сигурност ще е трудно срещу желанието на народа да се въведат бюджетните рестрикции, но другата алтернатива им е Grexit, който що доведе до още по тежки рестрикции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Може ли да ми обясниш каква е идейната основа на Сириза? Дойдоха на власт с обещанието да премахнат всички бюджетни рестрикции, а сега те ще бъдат тези, които ще гласуват едни от най-тежките бюджетни рестрикции в историята на Гърция. Ципрас трябваше да си подаде оставка след като не успя да постигне целта си, но вместо това обърна палачинката на 180% и сега той е най-десният политик в Гърция само и само да си запази премиерското кресло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
evtimvz
преди 8 години
Някой вярва ли, че гърците ще направят нещо съществено? Някой вярва ли, че ще орежат привилегиите на военните, църквата и държавните служители? В една или друга форма, прикрито и с машинации, те ще намерят начин да усвоят и тези пари. След две - три години проблемът ще се задълбочи катастрофално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 8 години
Ти от къде знаеш, какво са му обещали? Ще видим след някоя година, какво ще се случи. Още не мога да си обясня защо беше цялата дъндъния след като ще приемат условията. Дали са се надявали да получат отговор ДА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Никаква прилика няма. Станишев е псевдосоциалист /ако изонщо робува на някакви идей де/! Я къде е сега наш Станишко а Ципрас не искат и няма да искат дори да го погледнат ако падне от власт. :)))) У нас няма партии основани на идейна основа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
С "оставката" и "отговорността" звучи поразително много като Станишев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още