fallback

Гръцкият парламент гласува "за" мерките, изисквани от кредиторите

След дълги и разгорещени дебати депутатите подкрепиха исканията за реформи

02:14 | 16.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гръцкият парламент гласува с голямо мнозинство "за" мерките, договорени с кредиторите на Гърция, за стартирането на официалните преговори относно третия спасителен план за страната, съобщава Guardian.

Самите дебати приключиха в 1,40 часа местно и българско време - 40 минути след изтичането на крайния срок, който бе поставен от кредиторите.

След това всеки депутат трябваше да каже ясно на всеослушание "да" или "не". Един от първите гласували бе бившият финансов министър Янис Варуфакис, известен с острия си език, който ясно произнесе "не".

Същевременно премиерът Алексис Ципрас загуби мнозинството си. Още преди края на гласуването над 20 депутата от неговата партия гласуваха срещу реформите. Досега правителствената коалиция разчиташе на 162 гласа. От общо 142 депутати от Сириза шестима се въздържаха, а 32-ма, сред които Варуфакис, гласуваха „против“. 

229 депутати дадоха гласа си за преминаването към "предварителни действия", изисквани от кредиторите във връзка с новия спасителен пакет. 64 гласуваха против, а само шестима гласуваха "въздържал се". 

След спекулациите, че няма да се появи в парламента тази вечер, гръцкият премиер Алексис Ципрас се включи в дебатите. 

“Колеги, намираме се в критичен момент… трябва да вземем решение и да поемем отговорността”, обърна се той към депутатите. “Поемам пълна отговорност за всичко и се чувствам горд от борбата, която водим през последните няколко години”, коментира Ципрас пред пълната зала. 

По време на дебатите пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата, а полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Арестувани са над 40 протестиращи.

Решението на парламента в Атина означава приемането на трудния пакет от мерки, включващи увеличение на данъците, пенсионна реформа и съкращаване на разходите, искани от еврозоната преди гласуването на третия спасителен пакет.

Резултатите правят ситуацията доста сложна за премиера Алексис Ципрас, който тази вечер изгуби подкрепата на значителен брой представители на своята партия, гласували против мерките, посочва още Guardian. 

Според изданието това е по-голям бунт, отколкото миналия петък, когато депутатите гласуваха за това дали да изпратят Ципрас в Брюксел, за да преговаря за трети пакет за помощ. Това е така, защото премиерът се върна у дома с много по-болезнена програма от очакваното. 

Финансовите министри на страните от еврозоната ще проведат извънредна телефонна конференция в четвъртък, на която ще обсъдят последните събития в Гърция, съобщава AFP, като се позовава на информация, публикувана на официалния профил на холандския финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Диселблум в Twitter.

Конференцията ще започне в 11 часа сутринта българско време. 

Междувременно френският парламент одобри идеята за кредитна линия за Гърция още преди гласуването в Атина с голямо мнозинство - 412 гласа "за" от 481 гласували. 

Повече по темата за Гърция можете да четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback