fallback

Атина стартира изплащането на дълговете си към кредиторите*

Гръцкият фондов пазар остава затворен поне и в понеделник независимо от отварянето на банките

12:00 | 20.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател

Правителството в Атина е стартирало процедурата по изплащането на задължения към Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд, предава Ройтерс, позовавайки се на официален източник от МВФ. 

По-рано днес и Bloomberg предаде,  като се позовава на свои източници, че Гърция ще погаси днес навреме своите задължения към ЕЦБ и МВФ.

Като цяло трябва да бъдат обслужени вземания за 6,8 млрд. евро, посочва агенцията, цитирайки неназован източник от финансовото министерство. Дълговете към ЕЦБ възлизат на 4,2 млрд. евро, а към МВФ – на над 2 млрд. евро. Освен това Атина възнамерява да погаси задължения и към няколко по-малки кредитора. 

Предстоящото плащане може би бе основният фактор, който в крайна сметка принуди премиера на Гърция Алексис Ципрас да приеме на 13 юли споразумението за строги икономии, които той и по-голямата част от избирателите по-рано отхвърлиха, в замяна на необходимите средства за поне формалното запазване на платежоспособността на страната.

И докато Гърция неколкократно пропускаше през последните месеци политически и финансови предполагаеми крайни дати, 20 юли остава най-сериозният срок за държавата. Законите на Европейския съюз забраняват на ЕЦБ финансиране на правителства, което означава, че един евентуален дефолт вероятно ще изисква банката да преустанови подкрепата за гръцките кредитори, оставяйки като единствена възможност излизането от единната валутна зона.

„Темата за погасяване на вноските към ЕЦБ бе основната, защото неизпълнение на плащането щеше да има като страничен ефект свиване на готовността на ЕЦБ да продължи да предоставя спешна ликвидност за гръцките банки", казва Кен Уотрет, икономист в BNP Paribas SA в Лондон. „Когато започна да разбира с ужас, че Гърция е изправена пред хаотично, болезнено излизане от валутния съюз, правителството отстъпи от ръба на пропастта“.

Фондовият пазар в Гърция ще остане затворен поне и в понеделник, разширявайки триседмичната почивка, която бе наложена през миналия месец заедно с банковата ваканция след първоначалния провал в спасителните преговори между Гърция и нейните кредитори.

Атинската борса затвори на 29-и юни, след като правителството реши да затвори банките и въведе капиталов контрол, за да предпази от колапс банковата система.

Късно в неделя бе издаден декрет за отваряне на банките. „Но той не ни разрешава да отворим и ние днес“, заяви пред Ройтерс говорителят на борсата Александра Гриспу. Тя обаче не се наема да прогнозира кога търговията в Атина ще бъде възобновена. 

Още за обстановката в първия работен ден на банките от три седмици насам можете да научите от видеото на Bloomberg

*Актуализирано в 12:10 часа Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
fallback