IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пред ново начало - банките отварят, ДДС се вдига

Застрашената от фалит страна днес трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка

09:25 | 20.07.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клон на National Bank of Greece току-що е отворил врати в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клон на National Bank of Greece току-що е отворил врати в Атина. Снимка: Ройтерс

Застрашената от фалит Гърция днес трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ), припомня DPA, цитирана от БТА. 

Правителството на премиера Алексис Ципрас вече изостава с плащането на близо 2 млрд. евро към Международния валутен фонд, но въпреки това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги очаква да получи дължимата сума.

Увереността му се основава най-вече на договореното от Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) мостово финансиране за Атина на стойност 7,16 млрд. евро. 

Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилност, трябва да поддържа Гърция до приемането на третата спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици. Очаква се Атина да получи временното финансиране днес, за да може да изпълни задълженията си към централната банка. 

От днес също така гръцките банки ще отворят след триседмична "ваканция" и въвеждане на капиталов контрол. Има промяна и при ограниченията за тегленето на пари - вложителите в южната ни съседка ще могат да теглят до 420 евро седмично. Запазва се обаче лимитът от 60 евро на ден. Т.е. ако вложител днес не изтегли 60 евро, на следващия ден ще може да изтегли 120 евро и така до 420 евро седмично. "От събота, 25 юли, до събота, 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглят по 420 евро на седмица", посочи президентът на National Bank of Greece и председател на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели. "Ако някой не е изтеглил парите за текущата седмица, той губи това право, тоест следващата седмица ще може да получи не повече от 420 евро", поясни тя. 

Освен това гърците отново получават достъп до банковите сейфове. 

Бизнес трансакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката. 

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи.

В сила влизат и повишенията на ДДС, които бяха сред условията, поставени от кредиторите, преди да започнат преговорите по новия спасителен план. 

От 13 до 23 на сто се повишава ДДС за стоки и услуги, като обработени храни и храни, сервирани в ресторанти и барове. Силно се увеличават потребителските данъци на множество гръцки острови.

Очаква се по-високите данъци да донесат на хазната 800 млн. евро до края на годината.

Гърция има държавен дълг в размер на 313 млрд. евро и на практика е неплатежоспособна. Новият спасителен пакет по досегашни изчисления ще е в размер на до 86 млрд. евро за срок от три години. В замяна Гърция трябва да предприеме сериозни реформи и бюджетни ограничения. Увеличението на ДДС бе прието преди дни от мнозинство в гръцкия парламент и бе едно от важните изисквания за начало на  преговорите. 

Темата за Гърция можете да проследите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
И от двете имам, но ти както и другите тикви долу не схванахте изобщо темата. И тя не да си продадеш всичко и да го дадеш на бедните. Но няма как да го разберете защото за вас е важно само да спечелите от нещо без значение вредите ли на някой или не. А на тебе с този ник *** изобщо няма кво да ти обеснявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Добре си ги накъдрил, но не отговори имаш ли смартфон и кола и защо не даде тези пари на гладните (ако имаш)И не, не сме лицемери, лицемера си ти, въпреки че не го осъзнаваш. Но спокойно, повечето хора си живеят цял живот с някаква възвишена представа за себе си, без никога да видят реалността. А с онази с косата не можеш да се разминеш, тя неизбежно те среща, въпроса е кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
ех момчета аз бях същия лицемер като вас. мога да ви кажа, че много бързо се промених след като се разминах с онази с косата. молете се да не ви се случи, защото човек колкото и силен да е много бързо става от силен слаб и тогава се чудиш, кой може да помогне и се сблъскваш с реалността, че дори да си спечелил всичките пари на света, пак може да не ти помогнат. Фискалиста не е прогледанал нищо, той си мисли, че му се е паднало от лотарията да живее в по-хубавата половина от човечеството и се кефи. Молете се никога да не ви се налага да се сблусквате с живота на нелечимо болните и гладните, че тогава няма да ви пука за смартфони и коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Искам да те попитам ти имаш ли смартфон? Ами кола? А има ли гладуващи деца в Сомалия И В БЪЛГАРИЯ? Не усещате ли какви лицемери сте. Значи скочихте на фискалиста за това, което написа, звучи грозно нали? Но всички вие (ние всъщност) мислим точно така нали? На никой от нас не му минава през ума да си продаде смартфона или таблета и да даде парите на гладуващите деца. Фискалиста просто е погледнал истината в очите и я е приел, с което е по-добър от вас, защото може да е ***, но поне не е гаден лицемер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
StraightForward
преди 8 години
оК, ама не си ок с тия ти глупости... Нима неукия и черен зомбиран човечец през последните 120 години ще стане силен... само ако има социализъм... А ЯВНО ВИ Е МЕЧТА, ЩОТО ЯВНО ГУБИТЕ ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА...НЕВРОННАТА МРЕЖА В МОЗЪКА ТИ, АКО СЕ АДАПТИРА ПО ДОБРЕ, ЩЕ СИ И ТИ ПО ДОБРЕ... НО УВИ ЧЕРВЕНИ ТАКИВА, СТЕ КАТО ИЗТЪРСАЦИ В ДНЕШНАТА РЕАЛНОСТ... И ПО ТАЗИ ЛОГИКА НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ ПРЕЧИТЕ И СТЕ НЕНУЖНИ... НЯМАТЕ НИТО МОРАЛ, НИТО НИЩО .. ОСОБЕНО В ГЛАВИТЕ СИ ПРАЗНИ... ЗАЩО СА ТАКА ПРАЗНИ .. ЩЕ НИ КАЖЕТЕ ЛИ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Ок, само се моли, да не ти се обърне живота от силен на слаб, защото гаранция и мисленето ти ще се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 7
Fiscalist
преди 8 години
За каква цивилизация говориш? Точно тези неща са от самата зора на човечеството. Слабите гладуват, силните ядат. Още от пещерата е така. Ако това имаш предвид, то значи трябва да се сгромолясва от поне 10 000 години цивилизацията хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
Fiscalist
преди 8 години
Ок брато, отивай да плачеш за децата в Сомалия. Но не забравяй да го правиш по цял ден и от сърце. Също им дай всичките си спестявания, продай телевизора и колата и дарявай щастие на африканските деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 8 години
ми, болшинството са като тебе, което значи, че цивилизацията ще се сгромоляса доста бързо. Не е прогноза, а ФАКТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 10
Fiscalist
преди 8 години
Голям праз за гладуващите. Аз пък смятам, че е по-добре да имам смартфон, отколкото децата в африка да са нахранени. И какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още