IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пред ново начало - банките отварят, ДДС се вдига

Застрашената от фалит страна днес трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка

09:25 | 20.07.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клон на National Bank of Greece току-що е отворил врати в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клон на National Bank of Greece току-що е отворил врати в Атина. Снимка: Ройтерс

Застрашената от фалит Гърция днес трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ), припомня DPA, цитирана от БТА. 

Правителството на премиера Алексис Ципрас вече изостава с плащането на близо 2 млрд. евро към Международния валутен фонд, но въпреки това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги очаква да получи дължимата сума.

Увереността му се основава най-вече на договореното от Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) мостово финансиране за Атина на стойност 7,16 млрд. евро. 

Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилност, трябва да поддържа Гърция до приемането на третата спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици. Очаква се Атина да получи временното финансиране днес, за да може да изпълни задълженията си към централната банка. 

От днес също така гръцките банки ще отворят след триседмична "ваканция" и въвеждане на капиталов контрол. Има промяна и при ограниченията за тегленето на пари - вложителите в южната ни съседка ще могат да теглят до 420 евро седмично. Запазва се обаче лимитът от 60 евро на ден. Т.е. ако вложител днес не изтегли 60 евро, на следващия ден ще може да изтегли 120 евро и така до 420 евро седмично. "От събота, 25 юли, до събота, 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглят по 420 евро на седмица", посочи президентът на National Bank of Greece и председател на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели. "Ако някой не е изтеглил парите за текущата седмица, той губи това право, тоест следващата седмица ще може да получи не повече от 420 евро", поясни тя. 

Освен това гърците отново получават достъп до банковите сейфове. 

Бизнес трансакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката. 

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи.

В сила влизат и повишенията на ДДС, които бяха сред условията, поставени от кредиторите, преди да започнат преговорите по новия спасителен план. 

От 13 до 23 на сто се повишава ДДС за стоки и услуги, като обработени храни и храни, сервирани в ресторанти и барове. Силно се увеличават потребителските данъци на множество гръцки острови.

Очаква се по-високите данъци да донесат на хазната 800 млн. евро до края на годината.

Гърция има държавен дълг в размер на 313 млрд. евро и на практика е неплатежоспособна. Новият спасителен пакет по досегашни изчисления ще е в размер на до 86 млрд. евро за срок от три години. В замяна Гърция трябва да предприеме сериозни реформи и бюджетни ограничения. Увеличението на ДДС бе прието преди дни от мнозинство в гръцкия парламент и бе едно от важните изисквания за начало на  преговорите. 

Темата за Гърция можете да проследите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Дано издържат и им дойде акъла, а не да изберат още един спасител в лицето на Златна Зора или друга подобна партия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
bigmamascandal
преди 8 години
Трудното сега им почва... ама нейсе, да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още