IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пред ново начало - банките отварят, ДДС се вдига

Застрашената от фалит страна днес трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка

09:25 | 20.07.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клон на National Bank of Greece току-що е отворил врати в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Клон на National Bank of Greece току-що е отворил врати в Атина. Снимка: Ройтерс

Застрашената от фалит Гърция днес трябва да плати 3,5 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ), припомня DPA, цитирана от БТА. 

Правителството на премиера Алексис Ципрас вече изостава с плащането на близо 2 млрд. евро към Международния валутен фонд, но въпреки това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги очаква да получи дължимата сума.

Увереността му се основава най-вече на договореното от Съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) мостово финансиране за Атина на стойност 7,16 млрд. евро. 

Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилност, трябва да поддържа Гърция до приемането на третата спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици. Очаква се Атина да получи временното финансиране днес, за да може да изпълни задълженията си към централната банка. 

От днес също така гръцките банки ще отворят след триседмична "ваканция" и въвеждане на капиталов контрол. Има промяна и при ограниченията за тегленето на пари - вложителите в южната ни съседка ще могат да теглят до 420 евро седмично. Запазва се обаче лимитът от 60 евро на ден. Т.е. ако вложител днес не изтегли 60 евро, на следващия ден ще може да изтегли 120 евро и така до 420 евро седмично. "От събота, 25 юли, до събота, 1 август, и през следващите седмици след 1 август те ще могат да теглят по 420 евро на седмица", посочи президентът на National Bank of Greece и председател на Съюза на банките в Гърция Лука Кацели. "Ако някой не е изтеглил парите за текущата седмица, той губи това право, тоест следващата седмица ще може да получи не повече от 420 евро", поясни тя. 

Освен това гърците отново получават достъп до банковите сейфове. 

Бизнес трансакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката. 

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи.

В сила влизат и повишенията на ДДС, които бяха сред условията, поставени от кредиторите, преди да започнат преговорите по новия спасителен план. 

От 13 до 23 на сто се повишава ДДС за стоки и услуги, като обработени храни и храни, сервирани в ресторанти и барове. Силно се увеличават потребителските данъци на множество гръцки острови.

Очаква се по-високите данъци да донесат на хазната 800 млн. евро до края на годината.

Гърция има държавен дълг в размер на 313 млрд. евро и на практика е неплатежоспособна. Новият спасителен пакет по досегашни изчисления ще е в размер на до 86 млрд. евро за срок от три години. В замяна Гърция трябва да предприеме сериозни реформи и бюджетни ограничения. Увеличението на ДДС бе прието преди дни от мнозинство в гръцкия парламент и бе едно от важните изисквания за начало на  преговорите. 

Темата за Гърция можете да проследите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 3
deant
преди 8 години
ЕЦБ дава пари на Гърция, която да плати на ЕЦБ. Нещата са от абсурдни по-абсурдни и ми е жал да кажа, че децата ни май ще даследят един доста счупен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
deant
преди 8 години
Изпомпихме ресурса да правим ненужни джаджи, докато 50% от световното население гладува. Ето това са казва провален опит за цивилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Парите по нечия сметка отдавна са дадени на някой друг като кредит или инвестирани някъде неведому къде. Затова парите по сметка ги няма.. Или има към 10-15% от тях. Голямата измама се нарича банкиране с частичен резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
ert
преди 8 години
Общото световно потребление също расте, но с по-малки темпове от тези на нарастването на световната парична маса. Обемът на производството скоро ще забави ръста си, защото зависи от ограничените суровини, които между другото скоро ще започнат да се изчерпват от единия си край. Всичко сочи покачване на цените, с колко е трудно да се каже, защото подобно оложение не е имало досега, светът да е залят с огромни камари пари, а цените да не се вдигат защото потреблението е стигнало до някакъв максимум, локален а не абсолутен. Избухването наистина ще е зрелищно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 8 години
"Гърция пред ново начало" ??КАКВО НОВО ВИДЯХТЕ КОГАТО ВСИЧКО СИ Е СТАРОТО ОСВЕН ДЪЛГА който нараства с тези 7 млрд. ? от които в Гърция ще останат само 1,5 млрд? ??БАНКИТЕ ИМ СА В ТЕХНИЧЕСКИ БАНКРУТ ПО НИЩО НЕ РАЗЛИЧАВАЩ СЕ ОТ ТОЗИ В КТБ."НЕЗАВИСИМАТА" ИМ ЦЕНТРАЛНА БАНКА КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕЦБ Е В НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ЛИКВИДНОСТТА ИМ!Банките им са изключени от системата Суифт (S.W.I.F.T.) и са на командно дишане!АГОНИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ТОКАТО НЕЩАТА НЕ ЕКСПЛОАДИРАТ ПО ПОДОБИЕ НА СЛУЧИЛОТО СЕ ПРЕЗ 2001 ГОДИНА В АРЖЕНТИНА!Случващото се в момента в Гърция наподобава най много на това което се случи през 2001 в Аржентина, където банките окрадоха депозитите на хората.Въпрос на време е до кога ще продължи тази агония!При всичко положения тя ще има край, който ще завърши с фалит , въвеждането на драхмата и СРИВ НА "ЕДИННАТА" ВАЛУТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Гърците не разбират от икономика завалиите, ама какво да ги правиш.Можеше поне да ни погледнат нас и да се поучат. Бюджет се пълни не с вдигане на данъци, защото спада събираемостта им, а с вкарването на плосък подоходен данък за да може богатите да не го заобикалят а да го плащат на ниското ниво и да не се кахърят да не ги заловят нападжиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Значи ако имаш пари в банката, тези пари са само на сметка, а парите в брой са си друго нещо. Май се оказва, че парите по сметка са много, ама много повече от реалните пари напечатанаи на хартия, въпреки неспирното печатане на все повече и повече хартия... Донякъде е добре, че светът е краен, т.е. има краен обем потребление и цените няма как да скочат въпреки камарите хартия. Разбира се това важи ако всички печатат масово, като в момента. Лошото е, че това не е стабилно положение, след 5-10г. ще избие към инфлация която няма да има спиране, ама следващите да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
ert
преди 8 години
Ново начало, донякъде. Банките вече отвориха, за парите в брой е ясно, те са нещо различно от парите по сметка, първите са по-ценни от вторите. Като у нас, не е ного по-различно.Различното е в ДДС-то, вдигнаха ДДС-то за обработените храни, което е лошо. Не че при нас ДДС-то за храните и лекарствата не е масовото, но Гърция все пак има по-нормална политика и не беше редно да действат чак толкова по нашенски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
stota4kata
преди 8 години
Ама какво са отворили банките, като пак дневния лимит е 60 евро.Направиха да може да ги дръпнеш наведнъж за седмица, за да няма струпвания и сбивания всеки ден пред банкоматите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
При 50% сенчеста икономика вдигането на ДДС нищо няма да направи тоест първо трябва да се осветли икономиката и т.н. нещата са прости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още