IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина стартира изплащането на дълговете си към кредиторите*

Гръцкият фондов пазар остава затворен поне и в понеделник независимо от отварянето на банките

12:00 | 20.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Атина стартира изплащането на дълговете си към кредиторите*

Правителството в Атина е стартирало процедурата по изплащането на задължения към Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд, предава Ройтерс, позовавайки се на официален източник от МВФ. 

По-рано днес и Bloomberg предаде,  като се позовава на свои източници, че Гърция ще погаси днес навреме своите задължения към ЕЦБ и МВФ.

Като цяло трябва да бъдат обслужени вземания за 6,8 млрд. евро, посочва агенцията, цитирайки неназован източник от финансовото министерство. Дълговете към ЕЦБ възлизат на 4,2 млрд. евро, а към МВФ – на над 2 млрд. евро. Освен това Атина възнамерява да погаси задължения и към няколко по-малки кредитора. 

Предстоящото плащане може би бе основният фактор, който в крайна сметка принуди премиера на Гърция Алексис Ципрас да приеме на 13 юли споразумението за строги икономии, които той и по-голямата част от избирателите по-рано отхвърлиха, в замяна на необходимите средства за поне формалното запазване на платежоспособността на страната.

И докато Гърция неколкократно пропускаше през последните месеци политически и финансови предполагаеми крайни дати, 20 юли остава най-сериозният срок за държавата. Законите на Европейския съюз забраняват на ЕЦБ финансиране на правителства, което означава, че един евентуален дефолт вероятно ще изисква банката да преустанови подкрепата за гръцките кредитори, оставяйки като единствена възможност излизането от единната валутна зона.

„Темата за погасяване на вноските към ЕЦБ бе основната, защото неизпълнение на плащането щеше да има като страничен ефект свиване на готовността на ЕЦБ да продължи да предоставя спешна ликвидност за гръцките банки", казва Кен Уотрет, икономист в BNP Paribas SA в Лондон. „Когато започна да разбира с ужас, че Гърция е изправена пред хаотично, болезнено излизане от валутния съюз, правителството отстъпи от ръба на пропастта“.

Фондовият пазар в Гърция ще остане затворен поне и в понеделник, разширявайки триседмичната почивка, която бе наложена през миналия месец заедно с банковата ваканция след първоначалния провал в спасителните преговори между Гърция и нейните кредитори.

Атинската борса затвори на 29-и юни, след като правителството реши да затвори банките и въведе капиталов контрол, за да предпази от колапс банковата система.

Късно в неделя бе издаден декрет за отваряне на банките. „Но той не ни разрешава да отворим и ние днес“, заяви пред Ройтерс говорителят на борсата Александра Гриспу. Тя обаче не се наема да прогнозира кога търговията в Атина ще бъде възобновена. 

Още за обстановката в първия работен ден на банките от три седмици насам можете да научите от видеото на Bloomberg

*Актуализирано в 12:10 часа

Темата за Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Гръцки военен пилот запалил" зачисления му изтребител Ф-16 и отишъл с него до съседна Турция да изтегли 2 000 евро от банкомат, за да заобиколи ограниченията в Гърция, където дневно е позволено да се теглят само до 60 евро, съобщава Дейли телеграф".Пилотът извършвал патрулен полет над гръцкия остров Самос в събота, когато той изведнъж променил курса и се отправил към изоставено летище" в град Сьоке в западния турски вилает Айдън, твърди френският авиационен сайт RadioCocpit.fr.Сайтът твърди, че пилотът скрил" самолета в хангар и отишъл до центъра на Сьоке, където изтеглил турски лири, равняващи се на около 2000 евро от три банкомата, преди да ги обмени в евро в чейнджбюро. След това той се качил в изтребителя и се завърнал на летище Неа анхиалос" в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
А всъщност, Гърция не е спирала да плаща дълговете си изобщо. Към ЗОНА Китай не е спирала да плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
Искам само още нещо да ви кажа (и ще спра):В Еврозоната веднъж като се влезе, после не може да се излезе.Това го каза някой в статия (не си спомням точно) по време на преговорите.Това е и моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
lilivan
преди 8 години
2tonino"Grexit до края на годината е най-вероятния сценарий...."- "Надай се..." - както казваше баба ми :))))Пуста злоба към съседа! (типично българска черта)Защо не гледате какво ще стане, ние като влезем в ЕЗ! Тогава ще пищите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
tonino
преди 8 години
И какво променя това ? Ще платят сега,ще платят и следващия месец....Евентуално ! А после ?Когато политицире започнат да "разбират" повече от финансистите,последиците обикновено са катастрофални......За всички !Grexit до края на годината е най-вероятния сценарий......Разбирайте след изборите в Испания през есента,че един Grexit сега ще означава,че Подемос ще отвеят всички в Испания......:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Все повече си задавам въпроса колко нобелисти ,професори и доктори по икономика осъзнават за какво става въпрос и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Става въпрос за системна криза - за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможноПовече в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments,и се радвам ,че проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН го разбира и нобелистите може да го знаят щом аз го знам но незнам защо не се взимат меркиНобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(и коментар 1, 4) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още