fallback

Медведев: Чиновниците от Брюксел убиха "Южен поток"

Руският премиер очаква икономиката на страната да се върне към ръста към края на годината

12:38 | 24.07.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проектът за газопровод „Южен поток" умря по вина на чиновниците от Брюксел, но Русия гледа с оптимизъм на неговата алтернатива „Турски поток", заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за националното словенско радио и телевизия RTV Slovenija.

„Южен поток" стана жертва на бюрокрацията в Брюксел - това всъщност е всичко. За съжаления така се случи“, заяви премиерът. Според него Русия е била готова да изпълни проекта, направила е приготовления, изхарчила е доста пари, но брюкселските чиновници не са могли да постигнат съгласие и са "развлачили" проекта. „България не можа да вземе решение и проектът просто умря“, добави Медведев.

Същевременно обаче той определи "Турски поток" като безусловна алтернатива на "Южен поток". Русия очаква да подпише междуправителствено споразумение за строежа на газопровода "Турски поток" след съставянето на правителство в Турция, каза още Медведев. Преди дни енергийният министър на Турция Танер Йълдъз коментира, че Москва разглежда страната му само като транзитно трасе и това не се харесва от Анкара.

„Междуправителственото споразумение наистина все още не е подписано. Причината за това до голяма степен е, че там (в Турция – бел. ред.) няма правителство“, поясни руският премиер. Той предложи в проекта да бъде включена и Словения, която игра по-приятелска роля при налагането на санкциите от ЕС срещу Москва заради ролята ѝ в конфликта в Украйна.

„Словения би могла да играе важна роля в този проект, като помага за транспорта и дистрибуцията на газа през Европа“, заяви руският премиер, който ще посети столицата Любляна в неделя и понеделник.

Същевременно министър-председателят заяви, че очаква страдащата от рецесия руска икономика да започне отново да расте към края на годината, и изяви надежда за увеличаване на икономическите отношения с „приятелски настроени страни“ в Югоизточна Европа.

„Смятам, че икономиката ще се завърне на пътя на растежа в края на 2015 г. или началото на 2016 г. Няма да е впечатляващ ръст, но ще ни помогне да адресираме някои икономически теми“, каза още той. 

Търговията между Русия и Европа е създала взаимна зависимост, както и ползи, добави още Медведев.

„Често се твърди, че бедната стара Европа зависи твърде много от Русия. Нека сме наясно, Русия също зависи от Европа в същата степен. Ако ние доставяме газ и инвестираме милиарди долари в нашите тръбопроводи, ние сме в зависимост от Европа, от която очакваме да купува нашия газ, точно както и Европа зависи от газа от Русия. Това са взаимни инвестиции".

Руското решение от миналата година да сключи договор за доставка на газ с Китай на стойност 400 млрд. долара не означавало според Медведев, че Москва гледа сега на Изток и вече не оценява икономическите си връзки и търговия.

„Това не е изместване на нашия акцент и не е промяна на векторите на сътрудничество. Това е просто още един вектор на сътрудничество", поясни той. „Фактът, че ние ще доставяме газ за Китай, по никакъв начин не обезценява нашето сътрудничество с Европа".   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
fallback