IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е изпратила на Москва проект за споразумение за "Турски поток"

Слабата лира е добавила 3,82 млрд. долара към сметките за природен газ на Анкара от началото на годината

12:05 | 19.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция е изпратила на Москва проект за споразумение за "Турски поток"

Турция е изпратила на руските власти проект на споразумение за изграждане на „Турски поток“, съобщи пред журналисти в Анкара енергийният министър Танер Йълдъз, цитиран от Ройтерс. По негови думи в момента се очаква отговорът на Москва на турското предложение.

Руската информационна агенция ТАСС припомня, че Русия изпрати два варианта за реализацията на проекта - с една тръба и с пълния капацитет от четири тръби. Досега обаче  турската страна не беше открила икономическа целесъобразност за реализацията на „Турски поток“.

Анкара отказваше да подпише споразумението, предлагано от „Газпром“, и това принуди газовата компания да прекрати договори с някои от изпълнителите по проекта. Газовият гигант обмисля и замразяване на инвестициите за доставка на суровината от газовите полета в южно направление, тоест до терминалите, предвидени за "Южен поток", а в последствие влезли в плановете за изграждането на "Турски поток". 

По-късно обаче стана ясно, че Русия все още не е получила от Турция проекта на споразумение за газопровода "Турски поток". Това е съобщил пред ТАСС източник, който е близък до процеса на преговорите.

Турското енергийно министерство отчита спад на доставките на руски газ в размер на 8% в „последните 5-6 месеца“, съобщи още Йълдъз. Слабата турска лира e добавила още 11 млрд. лири (3,82 млрд. долара) към сметките за природен газ от началото на годината, допълни той.

В момента Турция е изправена и пред нови избори, след като Партията на справедливостта и развитието не можа да намери коалиционен партньор, с когото да управлява. Това накара Ахмет Давутоглу да върне мандата за съставяне на ново правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
Макар и малка има вероятност да бъде формирано правителство от трите опозиционни партии, но не съм сигурен, че Ердуган въобще ще даде мандат на някоя от тях. А и да го даде днес до 21.08.2015 е невъзможно да се проведат разговори. Какво ще се случи на евентуални предсрочни избори в тази динамична ситуация е невъзможно да се каже, но при загуба е сигурно че Ердуган ще наложи диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
dakl
преди 8 години
С други думи нашето снабдяване с газ вече зависи не само от Вашингтон и Брюксел, но и от Анкара. Добра ни е дипломацията, няма що!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още