IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна преустанови приватизацията на няколко държавни компании

Държавата иска да преразгледа стартовите цени преди отново да ги пусне за продажба

20:28 | 21.08.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Украйна преустанови продажбата на борсата на държавни пакети от енергийни компании до преразглеждане на стартовите цени, предава БТА. Това гласи постановление на министерския съвет, поместено в сайта на правителството и цитирано от ТАСС.

Председателят на Фонда за държавно имущество Игор Билоус съобщи преди това, че Украйна планира до края на 2015 година да приватизира около 40 големи обекта, сред които Центренерго, контролните пакети акции на шест областни енергийни компании, три топлоелектроцентрали (ТЕЦ) и други.

Министърът на енергетиката и минната промишленост Володимир Демчишин от своя страна обяви плановете за продажба на три областни енергийни компании (в Харков, Запорожие и Днепропетровск), както и много държавни мини.

Вчера KyivPost пък заяви, че на последното заседание на правителството на 19 август украинският министър-председател Арсений Яценюк е наредил спирането на продажбата на 5% от акции на най-ценния актив, обявен за приватизация през тази година. Търг на фондовата борса беше обявен за 26 август с цел продажба на Odessa Portside Plant - огромен производител на химически торове, който изнася над 90% от производството си.

Мярката позволява на правителството да проведе приватизацията на завода "по по-прозрачен начин" и за "максимална полза на държавата", заяви Игор Болоус по повод спирането на търга.

Според медията изглежда правителството иска да изчака парламентът да приеме новия закон за приватизацията, когато се събере отново през септември, който ще премахне изискването за продажба на акции между 5 и 10% преди държавата да предложи контролен пакет акции на даден актив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Ще хвърчат глави!Да видим кой кого!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Ааа...сетиха се и хохлите че искат да ги опънат във въздуха...ами господарите от америка кво ше кажат , Керито да не набива канчета в Киев ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още