fallback

Варуфакис: Ципрас реши "да се предаде" на кредиторите

Бившият финансов министър на Гърция отправи остри нападки срещу премиера на страната

13:28 | 23.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател

Гръцката предизборна кампания се превърна в нещо грозно, още преди да е започнала официално, тъй като високопоставени фигури, включително бившият финансов министър Янис Варуфакис, се нахвърлиха срещу премиера Алексис Ципрас по повод управлението му в период на криза, пише Guardian.

Разрушавайки примирието след изненадващата му оставка в деня, в който гърците гласуваха против строгите мерки за икономии по време на референдума миналия месец, Варуфакис се противопостави на лидера на СИРИЗА, критикувайки неговите решения. В интервю за New Review бившият финансов министър заяви, че Ципрас е решил “да се предаде” на исканията на международните кредитори на Атина.

Вместо да остане верен на платформата си против строгите икономии, благодарение на която СИРИЗА беше избрана да управлява, младият премиер позволи неговото его да надвие и направи съзнателно решение да се превърне в “новия Дьо Гол, или по-скоро Митеран”, коментира Варуфакис.

След неочаквания ход на Ципрас в четвъртък да свика предсрочни избори, Янис Варуфакис заяви, че премиерът е взел решението да организира референдума, за да се предаде на кредиторите, но и “за да приложи условия за тази капитулация на базата на това, че е по-добре да стори едно прогресивно правителство, което се отвращава от сделката, а не да го остави в ръцете на местните слуги на Тройката, които биха се предали с ентусиазъм”.

Според Варуфакис Сириза вече не носи надежда за противодействие на строгите икономии и е мутирала в нещо доста по-различно. Бившият финансов министър заяви, че вижда тази мутация в лицето на хората от СИРИЗА, които са се обърнали срещу онези, “отказали да мутират”. Резултатът от всичко това е разцепването на партията, което хората, гласували с “Не” на референдума, не заслужават, допълва той.

Критиката на Варуфакис най-ясно го дистанцира от Ципрас след последните почти шест месеца, в които двамата водиха преговори с еврозоната и Международния валутен фонд.

Решението на Ципрас да подаде оставка и да обяви избори подсказва за желанието на премиера да направи чистка на несъгласните с партията му, смята Варуфакис.

През юли 62% от гърците гласуваха за отхвърлянето на мерките за строги икономии. Но обратния завой, който премиерът направи в последната минута осигури на Гърция да остане в еврозоната. Това се оказа последната капка за част от представителите на СИЗИРА, които се отделиха от нея и създадоха собствено политическо движение Popular Unity.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
fallback