IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отцепници от СИРИЗА сформират своя група преди изборите

ЕК призова Гърция да се придържа към обещанията си за реформи въпреки оставката на премиера Алексис Ципрас и бързите избори през септември

12:38 | 21.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Панайотис Лафазанис ще ръководи групата &bdquo;Народно единство&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Панайотис Лафазанис ще ръководи групата „Народно единство“. Снимка: Ройтерс

Група гръцки народни представители, които се противопоставиха на третата спасителна програма, се отделят от партията на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА, предава Bloomberg.

Народните представители, чиито имена бяха прочетени от заместник-председателя на парламента по телевизията, ще сформират своя група с наименованието „Народно единство“. Бившият министър на енергетика Панайотис Лафазанис ще ръководи отцепниците, предава телевизия ERT.

С 25 народни представители групата ще бъде третата по големина в 300-членния парламент, давайки конституционното право на Лафазанис да опита да сформира правителство преди президентът на Гърция да насрочи нови избори.

Алексис Ципрас подаде оставка в четвъртък вечерта, като предизвика предсрочни избори в опит да заздрави позициите си, след като прие условията на кредиторите в замяна на 86 млрд. евро финансова помощ.

Същевременно Европейската комисия (ЕК) призова Гърция да се придържа към обещанията си за реформи, въпреки че Ципрас обяви предсрочни избори само няколко часа, след като европейската финансова подкрепа потече към Атина.

„От ключово значение е Гърция да изпълни обещанията си, поети към еврозоната“, коментира холандският финансов министър Йерун Дейселблум.

„Спомням си широката подкрепа в гръцкия парламент за новата програма и пакета от реформи и се надявам изборите да доведат дори до още по-голяма подкрепа за новия гръцки парламент. Надявам се тези избори да се проведат в сравнително кратък срок, така че Гърция да може да предприеме следващите важни стъпки през октомври“, заяви той.

„Бързите избори в Гърция могат да са начин за увеличаване на подкрепата за програмата за стабилност на Европейския стабилизационен механизъм“, написа в профила си в Twitter ръководителят на кабинета на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер Мартин Зелмайер.

Говорителят на ЕК Аника Брейдхарт също каза, че новото гръцко правителство трябва да се придържа към условията на заемите по подписания меморандум за сътрудничество между Атина и ESM в сряда.

С подкрепата на 19-те правителства на държавите членки на еврозоната 13 млрд. евро потекоха към Гърция в четвъртък, с които Атина изплати задължения към ЕЦБ и други европейски кредитори.

Това е част от първия транш за 26 млрд. евро от общата помощ за 86 млрд. евро, които Гърция трябва да получи в рамките на три години, ако Атина изпълни определени условия. Допълнителни 10 млрд. евро бяха заделени за рекапитализация на гръцките банки в размер на 25 млрд. евро.

„Широката подкрепа и целенасоченото изпълнение са ключови за неговия успех“, написа в профила си Twitter еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси по повод решението на Ципрас да подаде оставки и СИРИЗА да отиде на нови избори.

Ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Ципрас предаде тези които казаха "НЕ" на споразумение бледнеещопред това което той подписа и с което ЗАГРОБИ ГРЪЦКИЯ НАРОД!Ципрас е предател, името на което ще бъде писано в черните страници на гръцката история. Като българин съм донякъде удовлетворен, че има и по големи предатели раждани от други народи.ДА НАПРАВИШ РЕФЕРЕНДУМ И ДА ПЛЮЕШ НА ГЛАСА НА НАРОДА ПРАВЕЙКИ ОБРАТНОТО НА НЕГОВИЯ ВОТ - това е толкова долно предателство, че не познавам подобно в нашата история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
k.k
преди 8 години
изборът извън ЕЗ винаги е опция срещу такова изнудване :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
hagan
преди 8 години
бързаш със едно падащо правителство да сключиш договор и искаш тези които спечелят изборите да го спазват-това си е форма на изнудване като със американските централи в българия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още