IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Брюксел нямат притеснения за изпълнението на гръцката спасителна програма

"Неа демократиа" сондира за съставяне на второ правителство в рамките на този парламент

16:08 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В Брюксел нямат притеснения за изпълнението на гръцката спасителна програма

ЕК не е изненадана от решението на Алексис Ципрас да подаде оставката на правителството си, коментира в обедния брифинг говорителят на Комисията Аника Брейдхарт. Тя посочи, че е имало множество телефонни разговори между гръцкия премиер, председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и президента на южната ни съседка Прокопис Павлопулос.

В Брюксел нямат притеснения за изпълнението на подписаната току-що спасителна програма, защото повечето опозиционни партии се обявиха в нейната подкрепа. Тя обаче посочи, че е нужна голяма подкрепа за реформите, предвидени в третия финансов пакет.

Брайдхарт посочи, че преглед по програмата ще има през октомври.

Междувременно една от опозиционните партии в Гърция - „Неа демократия“, която е втората по големина в парламента, прие мандата от президента Павлопулос и започна проучвания за съставянето на правителство. Лидерът на партията Евангелос Меймаракис обсъжда вариантите с представители на „Потами“ и ПАСОК, пишат гръцките медии.

„Неа демократиа“ разполага със 76 депутати, а другите две партии – с общо 30 в 300-местният парламент на южната ни съседка. На този фон шансът Меймаракис да успее да прокара второ правителство в рамките на този парламент не е голяма.

Анализаторите в Гърция коментират, че този ход е по-скоро за проучване на нагласите сред политическия елит за след изборите, както и да забави малко изненадващия за опозицията ход на Ципрас за провеждане на експресните избори.

На СИРИЗА, партията на Алексис Ципрас, й трябват поне 37% от гласовете на избирателите, за да може да управлява сама. На предсрочните избори през този януари само няколко депутатски места не й достигнаха, за да спечели мнозинство и затова управляваше с „Независимите гърци“ (ANEL). Но и в редиците на СИРИЗА вече има разцепление

Случващото се в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още