fallback

Кристин Лагард приветства споразумението за облекчаване на украинския дълг

Параметрите на сделката ще възстановят устойчивостта на външния дълг на Киев, смята директорът на МВФ

21:21 | 27.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Постигнатото споразумение за облекчаване на украинския дълг ще възстанови неговата устойчивост. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от пресслужбата на организацията.

Тя приветства сделката, която Украйна постигна със своите кредитори, за преструктуриране на дълга след 5-месечни преговори. Финансовият министър на Украйна Натали Яреско разкри, че става дума за отписване на 20% от главницата на еврооблигации за близо 18 млрд. долара.

„Приветстваме днешното споразумение относно офертата за размяна на дълг между украинското правителство и кредитния комитет, притежаващ украински държавен гарантиран дълг“, заяви Лагард.

„Обявените параметри от споразумението ще спомогнат за възстановяване на устойчивостта на дълга и успоредно с опитите за извършване на политически реформи по същество ще постигнат целите, поставени в рамките на подкрепяната от МВФ програма“, каза тя.

По нейни думи изпълнението на споразумението ще предостави желаното облекчение по отношение обслужването на външния дълг, ще намали годишните финансови нужди и ще постави публичния дълг на „ясен низходящ път“.

„Ето защо е важно, че споразумението получи широка подкрепа от всички заинтересовани притежатели на еврооблигации“, коментира още Лагард. Тя открои и работата, която Министерството на финансите на Украйна е свършила, за да може споразумението да бъде факт.

По-рано днес руският финансов министър Антон Силуанов каза, че Русия няма да участва в преструктурирането на дълга на Украйна. Москва не е съгласна да отпише 20% от своите 3 млрд. долара еврооблигации, които притежава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 11.09.22 г.
fallback