IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и МВФ с общ план за облекчаване на контрола върху капитала

През май националната валута на Украйна се стабилизира, а международните резерви се повишиха

17:12 | 03.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украйна и Международният валутен фонд (МВФ) са подготвили общ план за облекчаване на контрола върху капитала, след като националната валута се стабилизира и международните резерви се повишиха през миналия месец, съобщава Bloomberg.

В сряда Централната банка в Киев съобщи, че удвоява дневния лимит за теглене на пари в брой до 300 000 гривни (около 14 300 долара), докато в същото време промени срока, в който износителите трябва да обменят приходите си от чужбина в националната валута, удължавайки го до 3 септември. Регулаторът запазва горната граница на индивидуалните дневни покупки на чуждестранна валута, каза заместник-управителят Олег Чурий пред журналисти.

„Разработихме т.нар. пътна карта с експерти от МВФ“, заяви Чурий. „Премахването на контрола върху капитала ще бъде постепенно, ще следим как се развива ситуацията“.

Паричният орган заздрави контрола върху капитала, след като украинската гривна загуби почти 35 на сто от стойността си спрямо долара през първите два месеца на годината, докато страната водеше преговори с МВФ за спасителен заем от 17,5 млрд. долара. Валутата поскъпна с 1,4% през миналия месец, като ръстът е сред шестте най-големи повишения сред всички валути, следени от Bloomberg.

Украйна се опитва да постигне споразумение със собствениците на нейни облигации през този месец, за да успее да уговори следващата част от заема на МВФ. Правителството се нуждае от финансовата помощ, за да попълни резервите си. В същото време то се стреми към икономически растеж през следващата година, след като производството се сви с 18% през първото тримесечие в резултат на конфликта със сепаратистите в най-източните региони на страната, който опустоши икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Господи, кога ще си прибереш верисиите!МВФ, икономическият терорист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още