IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна договори облекчаване на дълга си с кредиторите

Международните частни кредитори се съгласиха дългът да бъде редуциран с 20%

13:58 | 27.08.15 г. 5
<p>
	Украинският министър на финансите Наталия Яреско <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският министър на финансите Наталия Яреско Снимка: Ройтерс

Правителството на Украйна е договорило жизненоважната сделка за облекчаване на дълга си, заяви финансовото министерство на страната в четвъртък. Споразумението е ключова стъпка към освобождаването на спешно финансиране за милиарди долари, след като застоят в преговорите с кредиторите продължи месеци и заплаши да доведе до провал на крехката международна спасителна програма, съобщава Wall Street Journal.

Според информацията на министерството на финансите по силата на споразумението частните кредитори, включително американският взаимен фонд Franklin Templeton Investments, приемат редуциране от 20% на номиналната стойност на украинските им държавни ценни книжа (ДКЦ) и отлагане на матуритета на държавния дълг с четири години.

Като част от сделката преструктурирането предлага облекчения и за двете страни. Киев няма да плаща разходите по дълга, ако икономическият ръст е под 3%, но ще увеличи плащанията, ако икономиката се разрасне с по-бърз темп. Украйна ще плаща лихвен процент от 7,75%, което е малко над сегашните му нива.

Засега от комитета на кредиторите, водил преговорите, отказват коментар.

Украинските облигации скочиха с 12% след новината за сделката. Цената на 2-годишните облигации се повиши от 56 цента до 63, сочат данни на Tradeweb, най-високото ѝ ниво от януари насам. 

Споразумението все още се нуждае от одобрението на парламента. Това обаче е крайъгълен камък в усилията на правителството да възстанови опустошената си от конфликти икономика и е огромен успех за прозападното правителство, което се опитва да прокара политически трудни икономически реформи.

Съгласно условията на спасителния пакет, координиран от Международния валутен фонд (МВФ), освен реформи Украйна трябваше да осигури облекчаване на дълга на стойност 15 млрд. долара, за да освободи останалата част от обещаните 25 млрд. долара спасителни средства от МВФ, Европа и САЩ. Киев заяви, че МВФ подкрепя направената сделка.

„Това ни дава глътка въздух“, каза украинският финансов министър Наталия Яреско в интервю. „Платежоспособносттта и ликвидността се считат за решени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ходят слухове, че това за 20% облекчаване е украинска измислица. Верно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
ще е със 7.8% по-голям от сегашния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
ха ха - голяма отстъпка - при лихва 7.75% за 4г. (до преминаване на гратисния период) ще са се натрупали 34,8% от лихви. Ако махнем 20% дисконт - реално дългът ще е с 7.8% от сегашния. Но после 7.75% си остават... К'во значение има обаче, Наталия ще си се е прибрала обратно в щатите да инкасира комисионни, пардон - да чете лекции, а за дълга ще мислят следващите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
еми тея дадоха източна Укрия плюс полуострова, там са такива причините .... :)) Защото ако не връщат нищо, може и малко по-навътре да се бръкне в Укрия.И Гърция прежали някой друг остров то може и там да измислят нещо ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
И какъв е коментара от страна на кредиторите за отписването?Добре е да се знае какви са причините, да може и други закъсали държави като Гърция да поискат отписвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още