IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Минският процес е в основата на мира в Украйна

Германският канцлер се срещна в Берлин с президентите на Франция и Украйна - Франсоа Оланд и Петро Порошенко

21:33 | 24.08.15 г. 2
<p>
	Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Петро Порошенко <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Петро Порошенко Снимка: Ройтерс

Необходимо е да бъдат отстранени разногласията с Русия относно Украйна, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС, след срещата си в Берлин с президентите на Франция и Украйна - Франсоа Оланд и Петро Порошенко, съобщава БТА.

Германия и Франция са изслушали украинското виждане на положението в Източна Украйна, но са подчертали, че контактите по този въпрос с руския президент Владимир Путин са необходими. На пресконференцията след срещата Меркел заяви, че не изключва и провеждането на 4-странна среща по украинския конфликт.

Според Меркел постигнатите в Минск споразумения "са фундамент за мир в Украйна" и те не трябва да бъдат поставяни под съмнение.

"Зад контрола по спазването на режима за прекратяване на огъня стои ОССЕ, а това означава, че дейността на тази организация има първостепенна важност", отбеляза канцлерът. "Ние с тревога наблюдаваме, че стават нападения (над участниците в мисията на ОССЕ), че те не могат свободно да се движат, биват заплашвани. Ние имаме общо искане: да не се поставя под въпрос работата на ОССЕ."

"Това, за което се споразумяхме в Минск, трябва да се спазва. Ние сме тук, за да изпълняваме това споразумение, а не за да го поставяме под въпрос", подчерта Меркел, цитирана от Ройтерс.

От своя страна украинският президент Порошенко също отбеляза на пресконференцията след срещата, че Минският процес е универсален инструмент за постигане на мир в Донбас и че този процес няма алтернатива. "Не са ни нужни нови формати, всички въпроси на мирното уреждане могат да бъдат решени в рамките на минския и нормандския формати. Готов съм за обсъждане и на нови формати, но смятаме нормандския за базов, защото е доказал своята ефективност".

Според него на днешната среща в Берлин Украйна е потвърдила, че изцяло изпълнява минските договорености. 
Лидерите на трите страни са обсъдили въпроса за осигуряване на достъп на наблюдателите на границата до неконтролираните територии, както и провеждането на избори в Донбас. "Надявам се в резултат да стигнем до деескалация, до провеждане на местни избори по украинското законодателство и под наблюдението на ОССЕ", каза той.

Тримата обсъдили и енергийния въпрос и по-конкретно тристранното сътрудничество Украйна-ЕС-Русия относно транзита на газ през Украйна с цел гарантиране на ритмичността на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 6
крас
преди 8 години
УКРАЙНА Е ЕДНА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА. Трудно е да се каже дори, че съществува такава държава. Бабичката има проблем и той е свързан с ПОДПИСВАНЕТО НА ДЪЛГОСРОЧЕН ДОГОВОР за доставки на газ с Газпром. ФРИЦОВЕТЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ ПРЕМИНАВАТ НА КОМАДНО ДИШАНЕ И КАПКОВО НАПОЯВАНЕ С ГАЗ.Системата - "ден за ден" не ги урежда защото ДНЕС ИМА УТРЕ НЯМА.На това му казват ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ!ЩЕ ДУХАТ СУПАТА СЪС СИГУРНОСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Мдаммм... и в Украйна го докараха до там, до където и Ирак, и Афганистан, и Либия, и Сирия... То май и ЕС натам отива... Още една година нашествие на джагали със същото темпо и ще гръмне и Европа, та само Порошенко ще им е на главата на Меркел и на другия лемур, как му беше името...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още