IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС дава 222 млн. евро за трансгранични проекти в Дунавския регион

Парите са по нова програма на общността за развитието на района на Дунав и България също ще може да се възползва от тях

13:54 | 21.08.15 г.
ЕС дава 222 млн. евро за трансгранични проекти в Дунавския регион

Европейската комисия одобри нова програма за трансгранично сътрудничество в района на река Дунав на обща стойност 222 млн. евро. По нея ще бъдат насърчавани иновациите и предприемачеството, опазването на природните и културните ресурси в региона и подобряване на свързаността.

Основният фокус на програмата обаче ще бъде преминаването към нисковъглеродна икономика, съобщават от Комисията.

Финансирането на програмата е по две схеми на ЕС - за транснационални проекти в басейна на река Дунав ЕС ще инвестира над 202 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР,) и 19,8 милиона евро от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

Първата покана за представяне на предложения ще бъде пусната през есента на 2015 година. Стартовата проява ще се състои на 23 и 24 септември в Будапеща, където ще бъде ситуиран и управляващият орган на транснационалната програма - Службата за национално икономическо планиране в Будапеща. Дейностите на партньорите по проекта ще бъдат съфинансирани с до 84%.

Програмата покрива региони от девет държави от ЕС -  Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Германия, Румъния, Словакия и Словения и три извън общността – Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора.

След като бъде уредено финансирането от Европейския инструмент за съседство (ЕИС), Молдова и Украйна също ще отговарят на условията за участие в тази програма, допълват от ЕК.

Междувременно българската Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) съобщи за реализирането на проекта „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав“, финансиран от европейските програми, но по ОП „Транспорт“ 2007-2013 година. 

Изградени са девет нови автоматични станции в българската част на река Дунав, които отчитат температура на водата, скоростта на вятъра, атмосферно налягане, видимост и др. данни.  Информацията е достъпна онлайн и се визуализира на електронни табла от Ново село до Силистра. 

Изработени и доставени са 160 бр. плаващи светещи буйове, 980 бр. несветещи брегови знаци и 20 броя светещи фарове със система за мониторинг. Тази дейност от проекта ще подобри и модернизира системата за навигация в българския участък на реката.

До края на годината се очаква поставянето на всички брегови знаци и фарове, а броят на монтираните плаващи буйове ще се извърши спрямо навигационната обстановка.

Опорната GPS геодезична мрежа по българския бряг с изградени198 бр. нови точки с подземен център в близост до българския бряг на река Дунав е друг компонент, чрез който ще се подобри точността на измерванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още