IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович очаква скоро споразумение за газа между Русия и Украйна

Тристранното споразумение между Русия, Украйна и ЕС може да стане факт преди началото на отоплителния сезон

15:57 | 15.09.15 г. 3
Шефчович очаква скоро споразумение за газа между Русия и Украйна

Възможно е преди началото на отоплителния сезон да е факт тристранното споразумение между Русия, Украйна и Европейския съюз (ЕС) за гарантиране на газовите доставки. Това каза на форум за енергийната сигурност в София комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович.

На въпрос има ли дата за подписване на тристранното споразумение, той припомни, че са проведени срещи с представители на Русия и Украйна. Стараем се на масата да бъдат поставени ясни клаузи и договорености, каза той.

Еврокомисарят смята, че преди края на този месец може да има напредък - преди да започне новият отоплителен сезон.

Много интензивно се работи за постигането на това споразумение. Имаме съвсем реалистични шансове да постигнем успех, заяви той.

Припомняме, че преди дни руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че Русия и ЕС са успели да постигнат съгласие по нов зимен пакет за газовите доставки за Европа.

„Успяхме да постигнем договорености по т.нар. „зимен пакет“ за доставките от 1 октомври до 31 март 2016 г., условията за съвместна работа, нагнетяването на газ в украинските хранилища, покупката за текущо потребление и финансирането му, както и Европейската комисия да поеме отговорността по организацията на това“, коментира Новак.

Договорката е постигната на двустранна среща с представители на ЕК във Виена. През миналата година зимният пакет на доставките беше договарян и в присъствието на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Колкото наближава зимата на украинците и европейците все по ясно ще им става ,че са от иб...та страна ,а какво иска или мисли някакъв си Шевчовичв Москва никой не му пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Е па нали преди месец-два в Украйна гръмнаха шампанскота, че са се отказали от руския газ, а тука ***-либерал-капиталетата танцуваха "копак" с Яйценюк за светлото бъдеще без руски газ?!!!"Договорката е постигната на двустранна среща с представители на ЕК във Виена. През миналата година зимният пакет на доставките беше договарян и в присъствието на Украйна"Пхахаха... Таз година се договарят без американците и техните ***, щот иначе студ, татеее... нанай си маро...!!! хахаха...!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 8 години
"Шефчович очаква скоро споразумение за газа между Русия и Украйна"ГОЛЯМА ЕВРОПЕЙСКА ***!НАЛАГАТ САНКЦИИ НА РУСИЯ И ОЧАКВАТ ОТ ТЯХ ЕВТИНА ГАЗ. ПРИ ТЕЗИ НИСКИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА СКОРО ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ! ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ?ЗАБРАВЕТЕ!НА ЧАС ПО ЛЪЖИЧКА.ЕВРОПА ЩЕ Е НА КОМАДНО ДИШАНЕ.А НИЕ С ТЕЗИ ХУМАНИТАРНИ РУСКИ САМОЛЕТИ ГОЛЯМ РЕВ НИ ЧАКА.МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ, ОЩЕ ПО МАЛКО НА ПОЖАРНИКАРЯ!СЛЕД ДЪЛГОТО И ГОРЕЩО ЛЯТО НИ ЧАКА ДЪЛГА И СТУДЕНА ЗИМА.ТЯ ЩЕ Е ТЕЖКА , АКО РАШЪНИТЕ Я НАПРАВЯТ КАТО АМЕРИКАНСКАТА ЗИМА. НАПРОЛЕТ ЩЕ СЕ ВИДИ КОЙ ОЦЕЛЯЛ КОЙ УМРЯЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още