IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко уверен е във властта си Путин?

Според част от бившите съюзници на руския президент той е заложник на своя антураж

19:36 | 08.10.15 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цар Путин?

Откакто Путин беше назначен за изпълняващ длъжността президент от Борис Елцин на 31 декември 1999 г., той е наричан по различни начини - цар, реформатор, таен шпионин и най-богатия човек в Русия.

В дипломатическите документи, публикувани от WikiLeaks през 2010 г., американски дипломати наричат Путин руското “алфа-куче”, което управлява като позволява на корумпирани служители и шпиони да крадат. Кремъл нарече тази идея нелепа.

Приятели и врагове определят Путин като лидер, който се опитва да обедини съвременна Русия с нейното минало на съветска суперсила и с мистичните традиции на дореволюционните православни царе.

Кремъл пък показа как Путин се бори със сибирски тигър, а негови поддръжници тази година поставиха негов бюст в родния му град, който го показва като модерен Цезар. New York Review of Books пък писа за “Император Владимир”.

Но описанието на Пугачов на един не толкова сигурен лидер съвпада с възгледите на Михаил Ходорковски, някога най-богатия човек в Русия, който беше арестуван през 2003 г., преди бизнес империята му ЮКОС да бъде разкъсана, а основните ѝ производствени единици да бъдат поети от Газпром и Роснефт.

“Няма значение какво казва кремълската машина за пиар и пропаганда, президентът Путин не е Супермен”, посочва Ходорсковски, който беше освободен през 2013 г., след цяло десетилетие, прекарано в руските затвори. “Руският бизнес и управляващият елит се притесняват все повече от политическия курс на Путин, дори и тези, които са лоялни към него. Очевидно есента на Путин настъпи”.

Правилата в Москва

За Пугачов най-грубите интерпретации на властта на Путин пропускат подчертаването на един ключов проблем в постсъветска Русия - Путин трябва внимателно да управлява хаотичната битка между различни групи в страната, които се борят за богатство.

“Тези хора ще служат на всеки, който защитава техните користни интереси”, коментира 52-годишният Пугачов относно антуража на Путин. “Тези хора са заложници на своите престъпления и се нуждаят от човек, който ще представлява техните интереси поне малко. Ако ситуацията се промени и те решат, че Путин не защитава в достатъчна степен интересите им, тогава може да се случи нещо”.

Има и друга сериозна опасност за Путин - спадът на цената на петрола и западните санкции, свързани с войната в Украйна, са намалили печалбата на заможните.

Западен дипломатически източник твърди, че Путин е зле информиран и не е наясно колко време ще остане на власт, като се имат предвид икономическите проблеми на Русия. 

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 15 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
И не сме били колония!Да Ви пикая на демокрацията американска плужеска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
И думата журналисти е забранена?Чакай да пробвам .... ж--у--р--н--а--л--и--с--т--и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Ай стига БЕ!И думата банка ли забранихте? б..а,,н,,к,,а,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
За съжаление Путин не управлява, а управлява Руската централна банка Въпреки това обаче, Путин с малкото пълномощия на президент успява да излезе от схватката на американските банкери!Как го прави, ...незнам, но евала!Евала на екипът му, евала на хъса му!Американските *** са под пълна пара да сипят лъжи и да оправдават собствената си политика на колонизатори!Путин ги накра да говорят за Русия!И това е само началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 15 rate down comment 5
serafima
преди 8 години
Е,наистина голям политик е Путин.И той e виждал географската карта, знае и за други коридори и пределно му е ясно какъв ще е спуснатия ни от американците отговор.Но,с този си отново брилянтен ход,само ни тестватва колко ни е акъла и показа на света,и най-вече на нашия тъпоумен народ, доколко сме затънали във васалството,продажността и измекярството си и какви *** са ни сложили от американското посолство да ни управляват.И ще излезе прав-народът ще се настрои и ще намразва все повече американците и управляващите го и рано или късно това ще даде резултат.Дай,боже! Ами приобщаването на Крим без капка кръв и то по най-демократичния измислен способ-референдума. Ето,затова никой не може да му каже копче и не случайно Путин е политик 1 в света, дори и според западните агенции. Но той е учил в КГБ, а не в пожарната и не е работил като обслужващ някого персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 8 години
Питам се тези въпроси и теми *** ли, комплексари ли, или много хитри съветници на сегашното безпомощно наше управление, както и още повече на него това на ЕС задават с цел да се отклони вниманието от НАШИТЕ нетърпящи отлагане въпроси. Путин е важен за световната сцена, но за нас Русия нали е стратегическа опасност, както казва така нареченият ни президент,? ББ си мълчи по темата - разбра, че не е вещ и трябва все да се обяснява. И каквото и да каже, все ще сбърка, защото големите началници не са го казали. НАЙ-ВАЖНОТО е в този момен какво мисли Меркел ханъм и какви още каши ще забъркат с Оланд и Юнкер, за да забатачат континента и държавите на Европа? Ще поеме ли тя историческата отговорност, или ще се изхлузи в трудния момент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
stefqn333 ама моля ти се, слагай по някоя запетая в изреченията. Прави го на око, защото никой няма да обръща внимание на този препинателен знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 16 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
За разлика от Западните "лидери" , Путин не е окупирал поста си, одобрението му е над 80% , Обами, Меркели , Бойковци и т.н кви ги дирят при положение , че са с одобрение мн под 50%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 15 rate down comment 8
stefan333
преди 8 години
Неграмотници като теб е по добре само четат вместо да пишат глупости. Разбрахме че баща ти е афроамериканец а маикати е била ***-ка на пристанището в Бургас и така си заченат. Айде имигрирай в страната на необятните възможности от която вече всички се въщат с зелените си карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
Не центове а долари. По два на всяка дума, плюс премия от десет за всеки пост. Добре сме Ние, които се разписваме в американското посолство. А вие оръфляците от руското си гладувате. Работите почти за една гола идея. Наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още