IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко уверен е във властта си Путин?

Според част от бившите съюзници на руския президент той е заложник на своя антураж

19:36 | 08.10.15 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Владимир Путин навърши 63 години тази седмица с неговите традиционно показване на спортните му постижения и с новината, че руските военни кораби са изстреляли ракети срещу Ислямска държава в Сирия.

Руският лидер никога не е изглеждал по-уверен, а силата му никога не е била толкова стабилна. През последните две години той успя да надхитри Запада в Крим, Източна Украйна и Сирия. Западните санкции очевидно не са успели да притъпят амбицията му, пишат в свой анализ за Ройтерс Стивън Грей и Гай Фолкънбридж.

Но някои от бившите съюзници на Путин рисуват различна картинка. Според тях позицията на Путин като руски лидер може да не е толкова сигурна, твърдят те.

“Путин е заложник на антуража си”, твърди Сергей Пугачов, който някога наричаше руския държавен глава близък семеен приятел.

Враждебността между Пугачов и руското правителство днес е добре известна. Пугачов твърди, че неговата бизнес империя за 15 млрд. долара, обхващаща корабостроенето, бизнеса с въглища и недвижими имоти, е иззета от конкуренти от Кремъл. Той съди Русия за 12 млрд. долара. Страната междувременно търси Пугачов, за да го арестува за незаконно присвояване на активи - обвинение, което мъжът отрича.

Като се имат предвид тайните на Кремъл на Путин, е невъзможно да се потвърди становището на Пугачов. Но интервюта с други руски бизнесмени и дипломати рисуват подобна картина, макар и отчасти.

Описанията могат да разкрият информация от първа ръка за света на Путин и някои улики по един въпрос, който прекалено много занимава олигарсите, западните правителства и дори съветниците на Путин: Колко време той ще остане лидер на Русия?

За Пугачов решението на загадката се крие в начина, по който Путин възприема личната си безопасност и намирането на подходящ наследник на поста му.

“Докато той намери път към споразумение, което да гарантира безопасността му, той ще остане на власт”, коментира Пугачов. “Той вече няма доверие в най-близкия си кръг от хора, а ако аз бях на негово място, също нямаше да им вярвам. Това, което те казват пред него, и това, което говорят, когато не е там, са напълно различни неща”.

Запитан да коментира думите на Пугачов, говорителят на руския държавен глава Дмитри Песков посочва: “Това са думите на гражданин, който е в списъка на издирваните”.

Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 19 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Еми то и в Ирак не са много влюбени в америка , тъй че мое да има "one way ticket"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"Свободная сирийская армия" объявила о том, что не является террористической организацией и готова вступить в борьбу с боевиками "Исламского государства" совместно с правительственными войсками.На днях представитель сирийской оппозиции Фахд аль-Масри заявил о готовности пойти на сотрудничество с Москвой. Даже планировалась отправка делегации для проведения переговоров с РФ.Представитель сирийской оппозиции Кадри Джамиль заявил , что свободные оппозиционные войска должны дать информацию об занимаемых позициях, чтобы не попасть под авиаудары.Джамиль опроверг и считает "не логичной" информацию западных СМИ об нанесении истребителями ударов по местам умеренной оппозиции."...Оппааааа завой към Русия! :)))) Ами сега ако и опозиията и Асад не щат САЩ там? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 5
ABBA
преди 8 години
"Колко уверен е във властта си Путин? "Колко е уверена журналистката, че журналистиката не е втората най-древна професия?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
...да ко кажа с други думи ...таковало си е мамата и шоу дето правите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
А така , още един път браво на Инвестора ! Тоя е от лошите и му се клатят...краката , ше пътува октомври , дет вика пророк Маранди ! *** шоуто дет се вихри !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още