fallback

Украйна поиска от донорите си да удвоят финансовите си ангажименти

Според украинския финансов министър помощта от 40 млрд. долара на МВФ няма да постигне достатъчно добри резултати

13:19 | 09.10.15 г. 8

Финансовият министър на Украйна Наталия Яреско призова САЩ, Европейския съюз (ЕС) и останалите донори да удвоят финансовите си ангажименти към разкъсаната от конфликти страна през следващата година. Тя предупреждава, че спасителната помощ от 40 млрд. долара от Международния валутен фонд (МВФ) няма да успее да постигне много за гарантирането на дългосрочна икономическа стабилност, съобщава Financial Times.

В интервю за медията Наталия Яреско подчертава, че Киев не е готов да предложи на Русия „специална сделка“ по облигации за 3 млрд. долара, чийто матуритет изтича през декември. Украинският финансов министър настоява, че те би трябвало да са част от преструктурирането на дълга, договорено с останалите кредитори през лятото.

Правителството в Киев беше поздравено от МВФ и САЩ за постигането на значителен прогрес в прилагането на икономическите реформи, въпреки че фондът все пак очаква украинската икономика да се свие с 11% през тази година. Правителството е обещало амбициозен пакет от нови мерки, включително нов бъдещ данъчен кодекс с плосък данък от 20% за корпоративните и личните доходи.

Според Яреско правителството се нуждае от по-голяма подкрепа от международната общност за финансиране на инфраструктурни и други инвестиции и демонстриране на напредъка пред гражданите. За това то се нуждае от по-голяма двустранна помощ от донори като САЩ, които общо са предоставили 7,5 млрд. долара на Киев през тази година. Министърът заяви, че сумата трябва да се удвои с нови фондове, фокусирани върху насърчаването на инвестициите в Украйна.

„Украйна е постигнала много, за да докаже на международните си партньори, че работим здраво, че можем да извървим пътя“, казва тя. „Мисля, че това означава, че международните партньори би трябвало да могат да увеличат общата си подкрепа за нас“, допълва тя.

Яреско се срещна с руския финансов министър Антон Силуанов, като основна тема на разговор са били облигациите с изтичащ матуритет, допълва информационната агенция.

Обсъжданията, организирани по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка, представляват първите преки разговори между руснаците, които подкрепят бунтовниците в Източна Украйна, и правителството в Киев по сложния както за МВФ, така и за Украйна проблем.

Киев смята, че руският дълг е търговски и твърди, че той трябва да бъде третиран като всеки друг, включен в преструктурирането за 15 млрд. долара през лятото. Русия обаче настоява, че той трябва да се разглежда като „държавен“ дълг, което означава, че неизпълнение по облигациите ще усложни текущата програма на МВФ. Съгласно правилата си МВФ потенциално трябва да преустанови помощта си за Украйна, ако правителството в Киев не осъществи плащането през декември.

Яреско настоя, че срещата в петък с руския ѝ колега е просто част от кампания за обсъждане на преструктурирането с кредиторите. Нейната цел, казва тя, е да „деполитизираме“ дискусиите по облигациите. Ръцете ми обаче са вързани, допълва тя.

„В правен процес сме. В момента не мога да направя нищо извън този правен процес“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
fallback