IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и Русия подписаха протокол за газовите доставки за Украйна през зимата

Киев още не е платил договорените преди дни 500 млн. долара за 2 млрд. куб. м газ, нужни за хранилищата в страната

16:49 | 30.09.15 г.
ЕК и Русия подписаха протокол за газовите доставки за Украйна през зимата

Европейската комисия и Русия са подписали протокол за осигуряване на газовите доставки през зимния период за Украйна, съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Това означава, че нищо не пречи Киев да плати 500 млн. долара за доставките на газа, който трябва да бъде нагнетен в хранилищата. Такова плащане до този момент обаче не е получено, става ясно още от думите на Новак.

На 25 септември по време на тристранните преговори между ЕС, Русия и Украйна в Брюксел беше договорено Киев да закупи 2 млрд. куб. метра газ от „Газпром“. За целта украинската „Нафтогаз“ трябва да плати 500 млн. долара.

Тези средства са само първия транш от зимния пакет на газовите доставки. По думите на руския президент Владимир Путин пред членовете на правителството общата стойност на договорените доставки от 1 октомври 2015 година до 31 март 2016 година е 3 млрд. долара. 

Договорената цена на природния газ за Украйна за четвъртото тримесечие на тази година е 227 долара за 1000 куб. метра. За първите три месеца на 2016 година цената на газа за Украйна все още не е определена. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още