IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган напът към абсолютно мнозинство

Партия на справедливостта и развитието печели 49,70 процента от гласовете

19:48 | 01.11.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ердоган вероятно ще спечели абсолютното мнозинство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ердоган вероятно ще спечели абсолютното мнозинство. Снимка: Ройтерс

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (Adalet ve Kalkınma Partisi – AKP) печели 49,70 процента от гласовете в страна при 94,78 процента преброени бюлетини, предава Ройтерс. Основната опозиционна сила - Републиканската народна партия (СНР), има около 22,5% от гласовете. 54 млн. избиратели гласуваха за своите представители в 550-местния парламент.

Припомняме, че жителите на Турция гласуват за втори път през тази година на парламентарни избори, след като на 7 юни изборите не доведоха до съставяне на правителство. Тогава управляващата от повече от 10 години AKP загуби абсолютното си мнозинство. 

Прокюрдската Народнодемократичната партия (HDP) на Селяхаттин Демирташ и крайнодясната Партия на националистическото движение са с близки до 10-процентната бариера за влизане в парламента резултати.

АКР най-вероятно този път ще успее да управлява самостоятелно, което бе и основната цел на Реджеп Тайип Ердоган, след като през лятото изгуби мнозинството си и се наложи да преговаря за коалиция. Високопоставен представител на втората във вота Републиканска народна партия казва пред Ройтерс, че няма вероятност за коалиционно правителство.

Републиканската народна партия е по-популярна в западните и югозападни крайбрежни райони, както и в европейската част на Турция. Партията на Деримташ пък е традиционно по-силна в населените с кюрди райони в Югозападна Турция.

След общите избори през юни свързаната с кюрдите Народна демократична партия (НДП) получи парламентарно мнозинство за сметка на управляващата Партия на справедливостта за първи път. С това Турция премина в състояние на политически промени, граничещи с гражданска война.  Под прикритието на извинението, че се бори с групировката „Ислямска държава“, оперираща от другата страна на границата със Сирия, държавата отново разпали конфликта с Кюрдската работническа партия (ПКК). Повече от 140 полицаи и 2400 кюрдски бунтовници бяха убити при взаимните нападения от юли насам. През тази седмица турските въздушни удари бяха насочени към кюрдските милиции в Сирия за първи път.

Вижте кадри от изборната нощ в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Тоз кървавия диктатор не пречи ли на развитието на световната демокрация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Много ме "кефи" идЕотският новоговор "НАПЪТ".Казано по ново му:Многоме"кефи"идЕотскиятновоговор"НАПЪТ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 8 години
Че ще им пратим "желязоеди". В Западна Европа вече плакаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
белот
преди 8 години
Въпрос към всички дето мажат минуси сега.По какъв начин България може да респектира евентуалните Ердоганови мераци или на чия помощ да разчита ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Пред Ердоганя наште герберя са като бледи сенки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5roff
преди 8 години
EС като нищо може да направи един хубав курбан от България за да няма главоболия с бежанците и с мераците на Ердоган. Едва ли някой би имал нещо против, даже и Русия за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
белот
преди 8 години
Да , скоро Ердогана ше стопли че може безнаказано да попрескочи леко на северозапад...за радост на някои съфорумци , да поправи следите от руската окупация .Честито на всички марандита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още