IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудният избор пред турския народ

Турция отново се насочва към урните, след като парламентарните избори през юни доведоха до политическа безизходица

18:18 | 31.10.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Турският народ се насочва отново към избирателните урни в неделя за повторно провеждане на неубедителните избори през юни, като предварителните проучвания сочат, че е по-вероятно те да удължат политическата безизходица отколкото да ѝ сложат край, коментира Bloomberg.

Нов парламент без ясно изразено мнозинство може да наложи натиск върху управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която загуби мнозинството си през юни, да потърси коалиция и да избегне провеждането на още едни избори. „Не мисля, че Турция може да издържи на това“, заяви министър-председателят Ахмет Давутоглу за телевизия NTV в четвъртък. 

На карта са заложени финансовата и политическата стабилност на най-голямата икономика в Близкия изток и ключов съюзник на НАТО в размирен регион. Пазарите се сринаха от юни насам, след като четирите партии в парламента не успяха да договорят правителство: лирата е втората най-лошо представяща се основна валута в света през тази година. Ситуацията е помрачена и по други причини: войната с кюрдските бунтовници отново се разпали, а серията от самоубийствени атентати на ИДИЛ отнеха живота на над 130 души и задълбочиха разделенията.

ПСР на Давутоглу и основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) сигнализираха, че този път може би са готови на сделка. Това ще бъде „най-благоприятният за пазарите резултат“, помагайки за облекчаване на напрежението между различни социални групи, заяви Еркин Исик, стратег в Turk Ekonomi Bankasi в Истанбул. „Това обаче е и най-трудният за постигане заради различните им позиции“.

Всяка коалиция би застрашила стремежите на президента Реджеп Тайип Ердоган, който няма да се кандидатира още веднъж за поста, за разширяване на правомощията му.

Въпреки че се предполага, че е над политиката, той води кампания за мнозинство на партията ПСР, което може да наложи изпълнителна президентска система.

Нито една от опозиционните партии не подкрепя тази цел. РНП е и срещу политиката на Ердоган и Давутоглу за сваляне на президента на Сирия Башар Асад от власт и иска да премахне реформите, които са направили образователната система по-малко светска. По отношение на икономиката партията иска да разшири данъчната база и традиционно подкрепя силна роля на държавата и защита на работниците.

Препятствия пред коалиция на ПСР с някоя от двете основни опозиционни партии са още по-големи. Националистическата Партия на националното действие (ПНД) настоява да се стартират разследвания по обвинения в корупция срещу приближените на Ердоган. Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), заради която ПСР не успя да постигне мнозинството ѝ през юни, преминавайки над прага от 10% за пръв път, е демонизирана от Ердоган и Давутоглу: и двамата я обвиняват, че е част от въоръжените сепаратисти.

Кампанията на ПСР се базира на постигнатия икономически успех, докато опозицията казва, че той е все по-опетнен. Ръстът на икономиката на стойност 720 млрд. долара е над 6% през първите шест години на управление на ПСР и наполовина на този темп през последните шест години.

През последните седмици на кампанията разгорещената конкуренция обещава по-големи увеличения на месечната минимална заплата, която в момента възлиза на 340 долара на месец. Партията ПСР твърди, че ще я увеличи с 30% в пакет с повишения на пенсиите и повече държавни позиции, като за това ще е нужно 1% от БВП, заяви финансовият министър на страната Мехмет Симсек на 26 октомври.

„Нашите обещания са реалистични, стабилни и приложими“, каза Симсек. „Те не са на ниво, което може да разруши макрофинансовата стабилност“.

Преди последните избори ПСР критикуваше плановете за разходите на опозицията, казва Антъни Скинър, анализатор в базираната в Обединеното кралство компанията Verisk Maplecroft. Сега тя „прави обратен завой и обещава подобни реформи в опит да повиши дела си на вота“.

Има „риск от прекомерни харчове от бюджетна перспектива“, ако обещанията се изпълнят, допълва той.

Симсек заяви, че плановете на опозицията ще са дори по-скъпи и ще възлизат на около 10% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 3
Grosss
преди 8 години
Той ли предстои да бъде сатанизиран от демократичната общност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Един познат беше казал как се правят избори в Турция, та ако съдя по думите му, Ердоган ще си я управлява още бая време, поне докато самия той не реши да се махне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Ердоган е нещо като турския мохамед морси. В Турция 15 годишно дете беше осъдено на 4 години затвор за късане на предизборни плакати с лика на Ердоган. Освен това Ердоган вдигна почти вековната забрана за ислямски религиозни символи в турския парламент, разреши носенето на бурки и прочисти военните от всички останали Кемалисти. Освен това Ердоган обяви, че всички джамии са казарми за мюсюлманите и обяви асимилацията на мюсюлмани в Западна Европа за престъпление срещу човечеството. Освен това Турция грубо се намесва във вътрешните работи на страни като Холандия, Дания и Германия и Австрия, където живеят милиони турски изселници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 5
lozkhris
преди 8 години
Изборът не е труден. Просто трябва да се измете ЕрдоганА това няма да стане - не само защото турският "народ" е зомбиран, а защото държавната машина на турция работи на пълни обороти с подкрепата на американските си приятели за запазване на статуквото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още