IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Румъния продължават

Румънците настояват за провеждането на предсрочни избори

18:32 | 06.11.15 г.
<p>
	Протестите в Румъния започнаха след пожар в нощен клуб, заради който загинаха повече от 30 души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в Румъния започнаха след пожар в нощен клуб, заради който загинаха повече от 30 души. Снимка: Ройтерс

Въпреки че премиерът на Румъния Виктор Понта подаде оставка, мащабните протести в северната ни съседка продължават.

Румънците настояват за провеждането на бързи предсрочни избори и центристката опозиция подкрепя искането им, пише онлайн изданието euronews.com.

Ако обаче вотът се състои веднага, бюджетът за 2016 г. ще бъде приет чак през април.

Временният премиер на Румъния Сорин Къмпяну призова протестиращите да подготвят списък с конкретни искания и да излъчат делегати, с които да се водят преговори.

По принцип Румъния трябваше да проведе избори през 2016 г., за които се готвеше и Понта, като прокара серия спорни законодателни промени с надеждата да спечели повече гласоподаватели.

Ако обаче не бъде сформирано ново правителство, президентът, който играе ролята на медиатор в ситуацията, няма да има друг избор, освен да свика предсрочен вот.

Протестите в Румъния започнаха, след като през миналата седмица загинаха повече от 30 души заради пожар в нощен клуб в Букурещ. Инцидентът беше използван като повод румънците да поискат оставката на Виктор Понта, след като той отказа да напусне поста си заради повдигнатите му обвинения в корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още