IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на Понта успокои инвеститорите в румънски облигации

Според икономисти фискалните перспективи на страната няма да се влошат заради промените в правителството

14:58 | 05.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Оставката на румънския министър-председател Виктор Понта премахна най-голямото препятствие за инвеститорите в облигации, търсещи печалба във втората най-бързо развиваща се икономика в Източна Европа, коментира Bloomberg.

Месеци на политически препирни и улични протести доведоха до правителствени сътресения в сряда със свалянето на политика, който се бори с обвинения в корупция и преустанови защитно заемно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ). Банкови анализатори, включително от SEB AB и Commerzbank AG, казват, че Румъния без политически хаос ще привлече инвеститорите.

Сред предимствата на страната са брутен вътрешен продукт (БВП) с прогнози за най-голям растеж за последните седем години и четвъртото най-ниско дългово бреме в Европейския съюз (ЕС).

„Понта беше спирачка“, заяви Пер Хамарлунг, главен стратег по развиващите се пазари в SEB в Стокхолм. „Предвид сегашните политически ветрове шансовете са, че следващият министър-председател ще бъде по-благосклонен към пазарите. Енергични мерки срещу корупцията естествено също ще помогнат“.

Дори преди смъртта на 32 души в пожар в нощен клуб миналата седмица да предопредели политическата съдба на Понта, реномето на бившата комунистическа страна бе накърнено от обвинения във фалшифициране, пране на пари и съучастие в данъчни измами, повдигнати срещу министър-председателя. Правителството, чийто фокус бе изместен от преодоляване на бюджетния дефицит или прокарване на благоприятни за бизнеса политики, изнерви най-оптимистично настроените инвеститори. Nomura International Plc продаде еврооблигациите си през юни, а датският фондов мениджър Global Evolution SA стопира всякакви нови покупки, докато политическият климат не се проясни.

С оставката на премиера сега инвеститорите могат отново да насочат вниманието си към икономиката. Следващите пазарни ходове ще бъдат определени от фискалната перспектива на страната, които няма да се влошат заради промените в правителството, твърди Саймън Кихано-Еванс, главен стратег по развиващите се пазари в Commerzbank в Лондон.

„Макро ситуацията остава стабилна, а пазарите са свикнали на подобни политически шумове“, казва той. „Затова продължавам да очаквам добро представяне на облигациите, местни и чуждестранни“.

Доходността по румънските облигации, деноминирани в евро и с матуритет през октомври 2025 г., се повиши с един базисен пункт до 2,65% към 10:55 сутринта в Букурещ след ръст от четири базисни пункта в сряда, с което постигна най-високите си стойности, откакто облигациите бяха продадени преди две седмици.

Румънската лея, която е управлявана от централната банка на Румъния, отчете слаба промяна до 4,4487 за евро след спад от 0,3% до най-слабото си ниво от над 2 месеца в сряда. Централните банкери вероятно ще запазят основния лихвен процент непроменен на 1,75% на срещата в четвъртък, коментират 20 икономисти в анкета на Bloomberg.

„Днешните развития не представляват отрицателно кредитно събитие“, заяви в сряда Роксана Хулеа, икономист в Societe Generale в Лондон. „В дългосрочен план бихме омаловажили последиците на закъснелите сътресения на политическата сцена“.

Румънските облигации в чужда валута са дали възвращаемост от 3,2% през тази година, най-лошото представяне в Източна Европа, сочи индексът за държавни ценни книжа на развиващите се пазари на Bloomberg. Миналата година обаче облигациите се представиха най-добре в региона, предоставяйки възвращаемост от 15,6% на инвеститорите.

Правителството на Понта бе в противоречие с МВФ по защитен заем за 4 млрд. евро, което се разрази през миналата година заради несъгласия по намаляване на социалноосигурителните вноски и забавяне при дерегулирането на цената на природния газ. Базираният във Вашингтон кредитор миналия месец предупреди страната за „експанзионистичната фискална политика“ и заяви, че „липсата на напредък в структурните реформи е ключово препятствие в дългосрочните перспективи за растеж“.

Докато инвеститорите чакат нов режим, който да коригира оставеното от Понта, управляващата коалиция, водена от социалдемократите на Понта, отхвърли призивите на опозицията за ранни избори и заяви, че планира да номинира наследник. Президентът Клаус Йоханис има правото да посочи временен министър-председател и да започне разговори с партиите в четвъртък.

Трябваше да загинат хора, за да се стигне до оставка“, казва Йоханис, който като президент на страната често призоваваше Понта да се оттегли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още