IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

Решението идва след многохиляден протест във вторник вечерта заради смъртта на 32 души при пожар в нощен клуб

11:34 | 04.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министър-председателят на Румъния Виктор Понта подаде оставка, след като 20 хил. души наводниха улиците на Букурещ във вторник в изненадващ антиправителствен протест, съобщава Bloomberg.

От края на миналата седмица Понта се опитва да се справи с гнева на хората, след като 32 души загинаха при пожар в нощен клуб. Протестиращите обявиха, че корупцията сред властта е причина за инцидента и поискаха оставката на вътрешния министър и кмета на столицата.

„Надявам се, че моята и на правителството оставка ще задоволи очакванията на протестиращите и ще успеем да избегнем продължителен период на нестабилност, който да попречи на добрите резултати, отчетени досега“, каза Понта в изявлението си, направено днес в Букурещ.

Понта, изправен пред обвинения, включително за пране на пари и данъчна измама в особено голям размер, по-рано обяви, че няма да се опитва да спечели втори мандат на изборите през следващата година в страната членка на Европейския съюз и НАТО. Управляващата коалиция ще се срещне днес в ранния следобед в Букурещ, заяви лидерът на социалдемократите Ливиу Драгнеа за телевизията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още